Czekoladowo-ogórkowe

4.46 (180 ocen)

Pyszne ciasto czekoladowo-ogórkowe z bakaliami. Może posłużyć jako blat do tortu.

Składniki:

  • Składniki (tortownica 20cm):
    -140g ogórków,
    -1 jabłko,
    -1 łyżeczka sody,
    -1 łyżeczka proszku do pieczenia,
    -1 łyżeczka cukru wanilinowego,
    -30g rodzynków,
    -70g orzechów (dowolne),
    -70g cukru,
    -50g kakao,
    -2 jajka,
    -2 łyżki oleju,
    -100g mąki.

    Dodatkowo:
    -masło do wysmarowania formy,
    -bułka tarta.
Wystaw ocenę:

4.46 (180 ocen)

Czekoladowo-ogórkowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ogórki i jabłka myjemy, obieramy ze skórki, kroimy na mniejsze części i blendujemy. Dodajemy 2 jajka i 2 łyżki oleju. Mieszamy.
    Do osobnej miski wsypujemy mąkę, kakao, sodę, proszek do pieczenia, cukier wanilinowy, pokrojone orzechy i rodzynki.
    Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni.
    Tortownicę smarujemy masłem i wysypujemy bułką tartą.
    Do składników suchych dodajemy mokre i mieszamy łyżką do połączenia.
    Wlewamy do tortownicy i pieczemy około 45 minut, do suchego patyczka.
    Smacznego :o)

Porady

Jeżeli po upieczeniu, na bokach ciasta pozostanie bułka tarta można ją zetrzeć na tarce, na najmniejszych oczkach.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Bakalie Jabłka Ogórek Warzywa Czekolada

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować