Pikle ogórkowe z kurkumą

4.4 (169 ocen)

Pikle świetnie smakują, ale też wspaniale wyglądają dzięki kurkumie.

Składniki:

  • 2 kg dużych ogórków

    Zalewa:
    4 szklanki wody
    1 szklanka octu
    1,5 szklanki cukru
    1 płaska łyżka soli
    1,5 łyżeczki kurkumy

    Przyprawy:
    koper
    czosnek
    ziele angielskie
    pieprz ziarnisty
Wystaw ocenę:

4.4 (169 ocen)

Zobacz również:

Przetwory

Pikle ogórkowe z kurkumą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Do słoików wrzucić przyprawy - 2 ząbki czosnku, 2 ziarna ziela angielskiego, 2 ziarna pieprzu i koper.
  • 2. Ogórki pokroić w ćwiartki i ułożyć w słoikach.
  • 3. Zagotować zalewę. Przestudzić. Zalewać ułożone ogórki. Pasteryzować 5-7 minut.

Porady

Ogórków nie obieramy ani nie wydrążamy gniazd nasiennych - dlatego pikle są bardzo szybkie w przygotowaniu.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kurkuma Ogórek

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować