Pikle ogórkowe

  • wyświetlono: 1939 |
  • dodany do książki kucharskiej: 2 |
  • polecenia: 1

Koniecznie muszą znaleźć się w spiżarni.

ewaeu
  • 4 porcje
  • 60min

Składniki

1- 1,2 kg ogórków

2 szklanki wody
3 łyżki musztardy sarepskiej
1 szklanka octu
1/2 szklanki cukru
łyżka miodu
łyżka soli

pieprz czarny ziarnisty
ziele angielskie
gorczyca

Sposób przygotowania przepisu:

Pikle ogórkowe

  • 1. Wodę zagotować z octem , cukrem , miodem, musztardą i solą. Przestudzić.
    Ogórki umyć , obrać. Kroić na 4 części i następnie w ząbki. Z dużych ogórków wykrawać pestki. Wkładać luźno do słoiczków, wcześniej umytych , wyparzonych. Dodać 1/3 łyżeczki pieprzu czarnego, łyżeczkę gorczycy i po 2-3 ziarna ziela angielskiego.
    Zalać ogórki zalewą. Pasteryzować 10 min.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

w_kilka_chwilzdrowie_na_talerzusezonowe_przysmakiZimowe zapasypikle ogórkoweprzetwory_z_ fiskars

Komentarze

Podobne przepisy

Pikle

Dodane przez: kamilab

Ogórki pikle

Smaczny dodatek do obiadu.Rodzinny...

Pikle warzywne

Dodane przez: lubieplacki

Warzywne pikle

Idealny dodatek do dań mięsnych,...

image-0t9h0yh

Dodane przez: anula-d

Domowy przecier ogórkowy

Idealne na domową zupę ogórkową.

Pikle z selera naciowego

Dodane przez: AnetaJ

Pikle z selera naciowego

Pikle z selera do idealny dodatek...

image-0nf35mk

Dodane przez: ciacho50

przecier ogórkowy

Jak co roku czekam na koniec sezonu...

Pikle miodowo-musztardowe

Dodane przez: afrodyta

Pikle miodowo-musztardowe

Miodowe pikle z ogórków z musztardową...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE