Czekoladowe serduszka na walentynki

0 (0 ocen)

  • 60 min

Walentynki są mi obojętne, ale skoro już są to miło jest w ten dzień okazać choćby mały gest świadczący o naszej miłości.Albowiem każda okazja jest dobra do świętowania, do wyznania miłość i rozpieszczania podniebienia.

  • 60 min

Składniki:

  • Ciasto:
    250 g mąki tortowej
    220 g drobnego cukru
    130 g masła
    1/2 szklanki jogurtu naturalnego
    180 ml wody
    2 średnie jajka
    100 g gorzkiej czekolady
    5 łyżek ciemnego kakao
    1 łyżeczka sody oczyszczonej
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    Polewa:
    150 g białej czekolady
    1 łyżka masła
    2-3 łyżki mleka
    szczypta czerwonego barwnika
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery

Czekoladowe serduszka na walentynki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto:
    Do rondelka wlewamy wodę, dodajemy masło i mieszając podgrzewamy do momentu, aż masło się rozpuści. Nie doprowadzamy do wrzenia. Odstawiamy na bok do wystudzenia. Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej i odstawiamy na bok. Do miski przesiewamy mąkę, dodajemy cukier, kakao, proszek do pieczenia, sodę. i mieszamy. Do drugiej miski wybijamy jajka, dodajemy jogurt naturalny i miksujemy do połączenia się składników. Do miski z mąką dodajemy roztopione masło, mieszamy. Następnie dodajemy rozpuszczoną i przestudzoną czekoladę. Ponownie mieszamy. Na koniec dodajemy masę jajeczną i miksujemy do uzyskania jednolitej, gładkiej masy. Tak przygotowane ciasto przekładamy do formy o wymiarach 34 x24 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180’C i pieczemy około 25-30 minut lub do suchego patyczka. Upieczone ciasto wyjmujemy z piekarnika i studzimy.
    Wierzch ciasta równamy, ścinając nożem wszelkie nierówności. Foremką w kształcie serduszka wycinamy ciastka.
  • 2. Polewa:
    Czekoladę łamiemy na kawałki, dodajemy mleko i mało. Rozpuszczamy w kąpieli wodnej cały czas mieszając do uzyskania gładkiej konsystencji. Dodajemy odrobinę czerwonego barwnika i mieszamy, aby polewa równomiernie zabarwiła się na czerwony kolor. Polewą dekorujemy serduszka.
    Inspiracja: Przepis autorski
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Walentynki

Podobne przepisy

To może cię zainteresować