Czekoladowe naleśniki z serem z gorącym sosem z owoców leśnych

5 (2 ocen)

  • 15 min
  • Dla 4 osób

Naleśniki przygotowałam na Walentynki ale polecam każdego dnia.

  • 15 min
  • Dla 4 osób

Składniki:

  • Ciasto naleśnikowe:
    mąka orkiszowa - 1 szklanka
    woda gazowana - 1 szklanka
    mleko / napój migdałowy - 1 szklanka
    jajko - 1 szt.
    sól - 1 szczypta
    kakao - 2 łyżki
    olej - do smażenia

    Nadzienie:
    twarożek jak na sernik - 250 g
    śmietanka 36% lub migdałowa - 50 ml
    wanilia mielona - 1/2 łyżeczki
    płatki migdałów - 2 łyżki
    cukier trzcinowy / ksylitol / erytrytol / miód ( do wyboru)
    Sos:
    mrożone owoce leśne - 1 opakowanie
    cukier trzcinowy / ksylitol / erytrytol / miód - 2 łyżeczki ( do wyboru)
    woda - 50 ml
    skrobia ziemniaczana - 1 łyżeczka
    melisa świeża - do smaku
    cukier puder do posypania
    melisa lub świeża mięta - kilka listków
Wystaw ocenę:

5 (2 ocen)

Zobacz również:

Naleśniki na słodko

Czekoladowe naleśniki z serem z gorącym sosem z owoców leśnych - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Z podanych składników zrobić ciasto. Odstawić.
    Do garnka przełożyć owoce i podgrzewać na średnim ogniu. Kiedy zaczną się gotować rozpuścić w wodzie cukier i skrobię ziemniaczaną i dobrze wymieszać. Wlać do gotujących się owoców, zamieszać i po zagotowaniu zdjąć z palnika. Odstawić. W misce zrobić nadzienie. Do serka wlać śmietankę, dodać wanilię, cukier lub wybrany słodzik, migdały i wymieszać. Na rozgrzanej patelni usmażyć naleśniki (u mnie wyszło ok. 8 sztuk). Na środek naleśnika nakładać nadzienie i rozsmarować. Zwinąć np. w rulon lub trójkąt. Polać sosem i dodać listki melisy. Można posypać lekko cukrem pudrem trzcinowym.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Mąka Owoce leśne

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podwieczorek

Podobne przepisy

To może cię zainteresować