MUFFINY CZEKOLADOWE Z NADZIENIEM Z OWOCÓW LEŚNYCH I OWOCAMI

0 (0 ocen)

  • 40 min
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Dziś mam dla Was przepis na te, które ostatnio totalnie podbiły moje serce i trafiły na listę TOP 3 stając się jednymi z ulubionych.

Czekoladowe ciasto muffinkowe wypełnione leśnym nadzieniem z dodatkiem owoców są idealnym pomysłem dla wszystkich wielbicieli słodkości!

Są fantastyczne!

Nie oderwiecie się od nich!

Smakują obłędnie zwłaszcza jeszcze na ciepło prosto z piekarnika, kiedy to leśne nadzienie wypływa oblewając miękkie i puszyste czekoladowe ciasto.

  • 40 min
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • SKŁADNIKI:

    CIASTO MUFFINKOWE:

    * masło – 125 g

    * czekolada mleczna – 60 g

    * kakao – 1/3 szkl

    * mąka pszenna – 3/4 szkl

    * soda – 0,5 łyżeczki

    * proszek do pieczenia – 1 plaska łyżeczka

    * cukier – 2/3 szkl

    * jajko L – 2 szt

    * śmietana 18% – 1/2 szkl

    NADZIENIE:

    * owoce leśne – borówki, maliny, jagody, aronie

    * cukier – do smaku

    + te same owoce do dekoracji
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Babeczki Babeczki Muffinki Dżemy

Muffiny czekoladowe z nadzieniem z owoców leśnych i owocami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:

    NADZIENIE:

    Umyte owoce z dodatkiem odrobiny wody wsypujemy na patelnię, zasypujemy cukrem i prażymy do odparowania wody i uzyskania konsystencji dżemu ( jeśli nie chcemy pestek możemy dodatkowo przetrze przez sito ).

    CIASTO MUFFINKOWE:

    Roztapiamy masło, dodajemy posiekaną czekoladę i dokładnie mieszamy ( już nie na ogniu ). Wsypujemy kakao, studzimy.

    W jednej miseczce przesiewamy mąkę z sodą i proszkiem, w drugiej ubijamy jajka z cukrem.

    Do masy jajecznej wlewam wystudzoną czekoladę i łyżka po łyżce, naprzemiennie dodajemy suche składniki i śmietanę.

    Nakładamy do foremek z papilotkami na ok 3/4 wysokścu.

    CAŁOŚĆ:

    Nadzienie przekładamy do szprycy z tylką ( będzie wygodniej ) i wyciskamy porcjami do środka ciasta muffinkowego ( zanurzając pod powierzchnię ).

    Posypujemy owocami, pieczemy ok.25-30 minut/180C bez termoobiegu.

    Smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Pieczenie Podwieczorek

Podobne przepisy

To może cię zainteresować