Muffiny mega czekoladowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Piekarnik nagrzewamy do 190 stopni C.
2.Rozpuszczamy masło, po czym je studzimy.
3.Czekoladę kroimy na drobne kawałki.
4.Do miski przesiewamy mąkę, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną i kakao. Proponuję przesiać te składniki dwukrotnie, wtedy mamy pewność, że dokładnie się wymieszały.
5.Do tej samej miski dodajemy cukier oraz cukier waniliowy, mieszamy.
6.W drugiej misce miksujemy jajka z mlekiem.
7.Teraz przyszła pora na łączenie wszystkie razem :) Łączymy wszystko łyżką. Do składników w pierwszej misce (te sypkie, przesiane dwukrotnie) dodajemy masę jajeczną. Kilkakrotnie mieszamy łyżką (delikatnie). Następnie dodajemy roztopione masło oraz kawałki czekolady. Mieszamy wszystko razem, tylko nie za dużo. Tak, żeby nie było widać mąki.
8.Wykładamy formę na muffiny papilotkami. Przygotowaną masę wykładamy do papilotek i wstawiamy do piekarnika.
9.Nasze muffiny pieczemy około 20-25 minutek – sprawdzamy za pomocą patyczka, jak będzie suchy to znak, że nasze mega czekoladowe muffiny są gotowe :)
10.I teraz najprzyjemniejszy punkt programu – dekorujemy, albo … – kto zgadnie?
Komentarze