Czekoladowe lizaki

  • wyświetlono: 231 |
  • dodany do książki kucharskiej: 2 |
  • polecenia: 0

Hit na blogach zagranicznych... Pomysł wart wypróbowania w każdym domu, bo radość jaką sprawiamy dzieciom i dorosłym takim prezentem jest bezcenna :-)

aczp1
  • 10 porcje
  • Średni

Składniki

CIASTO:
- jaja: 2 sztuki
- czekolada: 150 gramów
- śmietana 30%: 150 gramów
- cukier: 1.5 łyżki
- rum: 4 łyżki
POLEWA:
- czekolada: 200 gramów
DODATKOWO:
- patyczki do lizaków: 10 sztuk

Sposób przygotowania przepisu:

Czekoladowe lizaki

  • 1. Jaja ubijamy z cukrem na puszystą masę, czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej lub mikrofalówce, wlewamy do masy jajecznej, miksujemy do połączenia składników, dolewamy śmietankę, miksujemy, dodajemy rum, ponownie miksujemy.
  • 2. Tortownicę o średnicy 21 cm wykładamy dokładnie folią aluminiową. Ciasto będzie pieczone w kąpieli wodnej, więc tortownica musi być zabezpieczona przed przeciekaniem. Wlewamy ciasto i wstawiamy do większej blaszki wypełnionej wodą do połowy wysokości tortownicy, wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 st.C. Pieczemy 40 minut. Po 25 minutach ciasto przykrywamy folią aluminiową, żeby górą się za bardzo nie spiekła i tak zostawiamy do końca pieczenia.
  • 3. W trakcie pieczenia ciasto mocno rośnie, a gdy stygnie równie mocno opada, taka jego uroda. Studzimy w tortownicy, a kiedy wystygnie wstawiamy do lodówki na co najmniej 4 godziny, ja piekę wieczorem, wstawiam do lodówki na całą noc, a następnego dnia jest gotowe do robienia z niego lizaków.
  • 4. Ciasto czekoladowe rozdrabniamy widelcem, a następnie formujemy z niego 10 kulek wielkości orzecha włoskiego, które układamy na talerzu i wstawiamy na 30 minut do lodówki, aby stwardniały.
  • 5. Czekoladę mleczną rozpuszczamy w mikrofalówce. Kulki czekoladowe wyjmujemy z lodówki, w każdą wbijamy ostrożnie patyczek do lizaka i obtaczamy w rozpuszczonej czekoladzie, nadmiar delikatnie zdejmując dodatkowym patyczkiem. Tak przygotowanego lizaka wtykamy w kawałek styropianu lub gąbki do układania kwiatów i przygotowujemy pozostałe lizaki. Zanim czekolada zastygnie ozdabiamy nasze cuda wedle uznania. Ostawiamy do lodówki do zastygnięcia.
  • 6. W taki sposób możemy też przygotować lizaki z użyciem dowolnego przepisu na trufle. Najważniejsze, by były na tyle zwarte, aby dało się w nie wcisnąć patyczek. A to jak ozdobimy nasze cuda zależy tylko od naszej wyobraźni :-)

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

rumczekoladaczekoladowy_konkurs

Komentarze

Podobne przepisy

image-0jclp2x

Dodane przez: Sylwias

CAKE POPS czyli ciasteczkowe lizaki

Te urocze lizaki świetnie sprawdzają...

Lizaki z ciastek Oreo

Dodane przez: akrobatka22

Lizaki z ciastek Oreo

Szybciutki przepis na coś słodkiego...

Owocowe lizaki w czekoladzie

Dodane przez: joanna30

Owocowe lizaki w czekoladzie

Pyszny deser nie tylko dla dzieci...

Lizaki marshmallows w czekoladzie

Dodane przez: jlatuszek

Lizaki marshmallows w czekoladzie

Wspaniały pomysł na imprezę urodzinową...

efekt z bliska

Dodane przez: ewulka113

owocowe lizaki

Deser zarówno dla dużych jak i...

Ciasteczkowe lizaki

Dodane przez: RedakcjaPP

Ciasteczkowe lizaki

Zrobiłam je na otarcie łez mojego...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE