Czekoladowe lizaki

4.5 (157 ocen)

  • 40 min

To połączenie lizaka i ciasteczka w jednym :) Zrobiłam je dla siostrzenic i chyba im posmakowały :)

  • 40 min

Składniki:

  • Czekolada gorzka na korpusy ok 200g
    200g ciasteczekbez kremu (ulubionych)
    60 g serka mascarpone
    50 g kremu typu nutella


Wystaw ocenę:

4.5 (157 ocen)

Zobacz również:

Desery

Czekoladowe lizaki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • czekoladowe lizaki 1. Czekoladę gorzką rozpuścić nad parą wodną. Pędzelkiem malować foremki na lizaki. Wstawić do lodówki by czekolada zastygła. Po wyjęciu z lodówki poprawić korpusiki w miejscach gdzie czekolady jest za mało.
  • 2. W tym czasie włożyć do melaksera ciasteczka, ser mascarpone i krem czekoladowy. Zmiksować na jednolitą masę.
  • czekoladowe lizaki 3. Powstałą masą napełniać zastygnięte korpusiki. Włożyć patyczki.
  • 4. Płynną czekoladą zalać masę z okruszków. Wyrównać powierzchnię i ponownie wstawić na dłuższą chwilę do lodówki.
  • lizaki 5. Delikatnie wyjąć lizaki z foremek i cieszyć się ich wyglądem i smakiem.

Porady

Jeśli nie masz specjalnych foremek na lizaki wystarczy z masy okruszkowej (wcześniej dobrze schłodzonej) ulepić dowolny kształt, wbić umoczony w czekoladzie patyczek do szaszłyków i umieścić je w lodówce na 10 min. Potem obtoczyć dokładnie w czekoladzie, nabić np na jabłko i wstawić do lodówki by czekolada zastygła.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować