Czekoladowe ciasto ze śliwkami

4 (1 ocen)

Delikatne czekoladowe ciasto, które pachnie obłędnie. Zatopione śliwki z nutką cynamonu idealnie do niego pasują.

Składniki:


  • 150g masła
    2/3 szklanki cukru pudru
    2 jajka
    100g czekolady gorzkiej
    3/4 szklanki mleka
    2 szklanki mąki
    2 łyżeczki proszku do pieczenia
    1 łyżka kakao
    ok 500g śliwek węgierek
    DODATKOWO:
    2 łyżki cukru brązowego
    1/2 łyżeczki cynamonu
Wystaw ocenę:

4 (1 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Ciasto czekoladowe Desery

Czekoladowe ciasto ze śliwkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Czekoladę rozpuścić nad kąpielą wodną i odstawić, aby przestygło. Mąkę przesiać z kakao i proszkiem do pieczenia.
  • 2. Śliwki przekroić na pół i wyjąć pestki. Miękkie masło utrzeć z cukrem do białości. Dodać po jednym żółtku, a następnie wlewać powoli płynną i wystudzoną czekoladę. Kiedy wszystko się połączy, cały czas ucierając, dodawać naprzemiennie trochę mąki i mleka. Aż do wyczerpania składników. Z białek ubić pianę i wmieszać delikatnie w ciasto.
  • image-25re5xw 3. Wyłożyć do formy o śr 25cm na papier do pieczenia. Ułożyć śliwki skórką do ciasta i posypać cukrem wymieszanym z cynamonem. Piec w 180*C przez ok 50min. Po wystudzeniu można posypać cukrem pudrem. Smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Czekolada Śliwki węgierki Owoce

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować