Czekoladowe ciasto jaglane ze śliwkami

0 (0 ocen)

Ciasto na bazie kaszy jaglanej jest zaskakująco delikatne i wilgotne. Obłędnie czekoladowe, więc śliwki świetnie się z nim zgrały. Takie ciasto jest też dobrym sposobem na przemycenie kaszy do diety dzieci.

Składniki:

  • 1 szklanka kaszy jaglanej
    2 1/2 szklanki mleka
    1 szklanka wody
    3 jajka
    3/4 szklanki cukru
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    2 łyżki oleju
    1/4 szklanki kakao
    śliwki, najlepiej węgierki
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery

Czekoladowe ciasto jaglane ze śliwkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Kaszę jaglaną należy wypłukać w zimnej wodzie, a następnie sparzyć na sicie wrzątkiem. W ten sposób kasza nie będzie gorzka.
    W garnku zagotować szklankę wody i 1 1/2 szklanki mleka. Dodać kaszę i gotować około 15min, aż będzie miękka i wchłonie płyn. Może się nawet lekko rozgotować. Do ugotowanej kaszy wlać szklankę mleka i zmiksować blenderem.
  • 2. Jajka ubić z cukrem na puszystą masę. Miksując dodać porcjami kaszę oraz wlać olej. Na końcu wsypać przesiane kakao z proszkiem do pieczenia i dokładnie połączyć.
  • 3. Gotową masę przełożyć do formy o średnicy 23cm, a na wierzchu ułożyć połówki śliwek skórką do ciasta. Piec w temperaturze 180*C przez około 50min. Smacznego :)

Porady

Żeby ciasto było bezglutenowe, należy użyć odpowiedniego proszku do pieczenia lub zastąpić go sodą.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Czekolada Kasza jaglana Śliwki węgierki

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować