Czekoladowe ciasto z cukinią

0 (0 ocen)

  • 60 min

Pyszne i intensywnie czekoladowe.

  • 60 min

Składniki:

  • na blaszkę o wymiarach 10x20 cm:

    szklanka mąki,
    1/2 szklanki kakao,
    1/2 łyżeczki sody,
    łyżeczka proszku do pieczenia,
    1/2 łyżeczki cynamonu,
    1/2 łyżeczki wanilii (polecam od Skworcu),
    2 jajka,
    1/2 szklanki oleju,
    szklanka cukru,
    szklanka startej na tarce cukinii

    opcjonalnie: kilka łyżek kakao, kilka łyżek cukru pudru (do smaku) i kilka łyżek ciepłego mleka; wiórki kokosowe
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery

Czekoladowe ciasto z cukinią - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wymieszać mąkę, kakao, proszek, sodę, cynamon, wanilię i opcjonalnie kawałeczki czekolady. W drugim naczyniu zmiksować cukier i jajka (2-4 minuty), dodać olej i cukinię, wymieszać do połączenia. wsypać suche składniki, wymieszać szpatułką. Przelać do natłuszczonej i wyłożonej papierem blaszki, piec w 180 stopniach około godziny. Wymieszać kakao, cukier puder i mleko - powinna powstać gęsta polewa. Polać ostudzone ciasto, ewentualnie posypać wiórkami kokosowymi.

Porady

Jeśli wolimy mniej intensywny czekoladowy smak, można zmniejszyć ilość kakao i zastąpić go odpowiednią ilością mąki - ciasto będzie delikatniejsze w smaku i jaśniejsze.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Cukinia Czekolada

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować