Czekoladowe brownie z bakłażanem

0 (0 ocen)

  • 2 godz.

Brownie jest wilgotne, czekoladowe i pyszne. Bakłażan nie jest w tym brownie wyczuwalny a całość wygląda i smakuje pięknie i pysznie :)

  • 2 godz.

Składniki:

  • 2 duże bakłażany
    3 jajka
    1 tabliczka mlecznej czekolady (100 g )
    1 tabliczka gorzkiej czekolady (100 g )
    2 łyżki miodu
    2 łyżki kakao
    1/3 szklanki posiekanych migdałów
    2 łyżeczki aromatu pomarańczowego
    2 łyżeczki proszku do pieczenia
    szczypta soli
    posypka, cukier puder lub bita śmietana do dekoracji
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Brownie Desery

Czekoladowe brownie z bakłażanem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • miksujemy bakłażany 1. Bakłażany myjemy, odcinamy twarda końcówki, i wkładamy do garnka z woda. Gotujemy do miękkości około 10 - 15 minut. Ugotowane bakłażany obieramy ze skorki i kroimy w kostkę. Miksujemy na jednolita masę.
  • masa czekoladowo baklazanowa 2. Czekoladę łamiemy na male kawałki, umieszczamy w rondelku razem z miodem, rondelek umieszczamy w garnku w którym gotowały się bakłażany, czekolada powinna się rozpuścić.
    Rozpuszczona czekoladę oraz kakao dodajemy do zmiksowanych bakłażanów. Miksujemy raz jeszcze.
    W mniejszej misce roztrzepujemy jajka, dodajemy proszek do pieczenia, szczyptę soli , aromat pomarańczowy i dodajemy do masy bakłażanowo - czekoladowej. Jeszcze raz wszystko miksujemy. Na końcu dodajemy migdały, mieszamy.
  • uoieczone 3. Masę wlewamy do silikonowej foremki w wkładamy do nagrzanego do 180 C piecyka. Pieczemy nasze ciasto około 40 minut.
    Upieczone ciasto podajemy z bita śmietaną lub posypane cukrem pudrem lub samo. W każdej wersji pyszne :) !

Porady

Do upieczenia tego brownie najodpowiedniejsze sa mlodziutkie baklazany, bez wiekszych ziarenek

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Czekolada Bakłażan

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować