Ciasto czekoladowe – brownie

4.5 (173 ocen)

  • 60 min
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Czekoladowe – brownie

  • 60 min
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 100 g czekolady gorzkiej i 100 g czekolady na polewę (może być mleczna, może być pół na pół mleczna i gorzka)
    150 g masła
    3 jajka
    230 – 240 g cukru
    cukier wanilinowy
    100 g mąki
    szczypta soli
    100 ml śmietanki 30%
Wystaw ocenę:

4.5 (173 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Brownie

Ciasto czekoladowe – brownie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Połamaną w kawałki czekoladę (gorzką 100g) i masło rozpuszczamy razem w kąpieli wodnej i odstawiamy by masa przestygła. Jajka ubijamy z cukrem i cukrem wanilinowym (biała puszysta masa). Cały czas ucierając dodajemy po łyżce rozpuszczoną masę czekoladową, a następnie mąkę, szczyptę soli i śmietanę. Ciasto wlewamy na blaszkę (tortownicę) i pieczemy ok 25-30 min w 175 stopniach. Po wystygnięciu przekładamy brownie na drugą stronę. Dekorujemy rozpuszczoną czekoladą w kąpieli wodnej i posypujemy skórką pomarańczową lub innymi owocami
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować