Duszona wołowina z pomidorami i ziołami. Ważne jest tylko by danie było pikantne.
20 min
Składniki:
1 kg wołowiny
3 średnie cebule
300-400 g pomidorów (ja użyłam z puszki)
3-4 ząbki czosnku
50 g natki kolendry
50 g natki bazylii
1 łyżeczka cząbru lub 3-4 gałązki świeżego
1 łyżeczka zmielonych nasion kolendry
2 strączki ostrej czerwonej papryki
sól do smaku
Czaszuszuli, czyli gruziński gulasz - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Wołowinę kroimy w kostkę 2x2 cm. Cebulę również drobno siekamy. Wołowinę i cebulę mieszamy ze sobą, wkładamy do garnka, podlewamy odrobiną wody i dusimy na jak najmniejszym ogniu, w do połowy przykrytym garnku. W razie potrzeby dolewamy trochę wody, aby mięso się nie przypaliło. Jeśli używamy świeżych pomidorów, to należy je sparzyć, obrać ze skórki i pokroić w kostkę. Ja użyłam takich z puszki, więc obieranie ich mi odpadło. Do miękkiego mięsa dodajemy pokrojone pomidory, ząbki czosnku pokrojone na plasterki, paprykę oczyszczoną z nasion i pokrojoną w krążki, bazylię i kolendrę drobno posiekane oraz zmielone ziarna kolendry. Całość mieszamy i dusimy przez około 15 minut. Doprawiamy do smaku solą. Po tym czasie garnek zestawiamy z ognia i przykryty odstawiamy na 30 minut. Czaszuszuli podajemy gorące i obficie posypane natką kolendry. Najlepiej smakuje na drugi dzień
Komentarze