Czaszuszuli, czyli gruziński gulasz

4.48 (174 ocen)

  • 20 min

Duszona wołowina z pomidorami i ziołami. Ważne jest tylko by danie było pikantne.

  • 20 min

Składniki:

  • 1 kg wołowiny
    3 średnie cebule
    300-400 g pomidorów (ja użyłam z puszki)
    3-4 ząbki czosnku
    50 g natki kolendry
    50 g natki bazylii
    1 łyżeczka cząbru lub 3-4 gałązki świeżego
    1 łyżeczka zmielonych nasion kolendry
    2 strączki ostrej czerwonej papryki
    sól do smaku
Wystaw ocenę:

4.48 (174 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Czaszuszuli, czyli gruziński gulasz - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wołowinę kroimy w kostkę 2x2 cm. Cebulę również drobno siekamy. Wołowinę i cebulę mieszamy ze sobą, wkładamy do garnka, podlewamy odrobiną wody i dusimy na jak najmniejszym ogniu, w do połowy przykrytym garnku. W razie potrzeby dolewamy trochę wody, aby mięso się nie przypaliło. Jeśli używamy świeżych pomidorów, to należy je sparzyć, obrać ze skórki i pokroić w kostkę. Ja użyłam takich z puszki, więc obieranie ich mi odpadło. Do miękkiego mięsa dodajemy pokrojone pomidory, ząbki czosnku pokrojone na plasterki, paprykę oczyszczoną z nasion i pokrojoną w krążki, bazylię i kolendrę drobno posiekane oraz zmielone ziarna kolendry. Całość mieszamy i dusimy przez około 15 minut. Doprawiamy do smaku solą. Po tym czasie garnek zestawiamy z ognia i przykryty odstawiamy na 30 minut. Czaszuszuli podajemy gorące i obficie posypane natką kolendry. Najlepiej smakuje na drugi dzień
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować