Mokra kura...?! ;) Nieee to mokhrakula danie kuchni gruzińskiej. Jest to taki placek z patelni mający w sobie trochę coś z naleśnika i trochę z placka ziemniaczanego. Zapraszam wszystkich do wypróbowania tego przepisu.
Składniki:
Składniki na jedną porcje
2 jajka
szczypta sody
około 150 gr maki tortowej
około 100-120 ml wody
1 łyżka śmietany
1/2 łyżeczki papryki słodkiej
sól, pieprz do smaku
2 średnie ziemniaki
1/2 pomidora
1/2 papryki najlepiej czerwonej ( ja miałam żółtą )
kawałek fety ( 1/6 kostki )
czubryca zielona też do smaku
dupka cebulki
olej do smażenia
Mokhrakula - gruziński placek - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.1. W misce roztrzepujemy jaja. Dodajemy wodę, śmietanę, sodę oraz mąkę i mieszamy wszystko do połączenia składników.
2. Ścieramy ziemniaki na średnich oczkach, kroimy pomidora, cebulę w kostkę oraz fetę.
3. Dodajemy wszystko do ciasta i mieszamy. Doprawiamy przyprawami do smaku ( niestety trzeba próbować żeby nie przedobrzyć np. z solą ;)
4. Wylewamy nasze ciasto na rozgrzana patelnie z oliwą. Smażymy 15 min z jednej i około 10 min z drugiej strony. Smacznego !!!
Komentarze