Mokhrakula - gruziński placek

0 (0 ocen)

Mokra kura...?! ;) Nieee to mokhrakula danie kuchni gruzińskiej. Jest to taki placek z patelni mający w sobie trochę coś z naleśnika i trochę z placka ziemniaczanego. Zapraszam wszystkich do wypróbowania tego przepisu.

Składniki:

  • Składniki na jedną porcje
    2 jajka
    szczypta sody
    około 150 gr maki tortowej
    około 100-120 ml wody
    1 łyżka śmietany
    1/2 łyżeczki papryki słodkiej
    sól, pieprz do smaku
    2 średnie ziemniaki
    1/2 pomidora
    1/2 papryki najlepiej czerwonej ( ja miałam żółtą )
    kawałek fety ( 1/6 kostki )
    czubryca zielona też do smaku
    dupka cebulki
    olej do smażenia
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Omlet Przystawki

Mokhrakula - gruziński placek - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • image-0pjquqg 1. 1. W misce roztrzepujemy jaja. Dodajemy wodę, śmietanę, sodę oraz mąkę i mieszamy wszystko do połączenia składników.
    2. Ścieramy ziemniaki na średnich oczkach, kroimy pomidora, cebulę w kostkę oraz fetę.
    3. Dodajemy wszystko do ciasta i mieszamy. Doprawiamy przyprawami do smaku ( niestety trzeba próbować żeby nie przedobrzyć np. z solą ;)
    4. Wylewamy nasze ciasto na rozgrzana patelnie z oliwą. Smażymy 15 min z jednej i około 10 min z drugiej strony. Smacznego !!!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Gruzińska

Podobne przepisy

To może cię zainteresować