Czarny makaron ze ślimakami i anchois w sosie pomidorowym z serem cheddar

0 (0 ocen)

  • 30 min

Eksperymentów ze ślimakami ciąg dalszy. Skoro ostatnio był ryż, teraz czas na makaron. Co powiecie na spaghetti ze ślimakami i anchois w sosie pomidorowym z serem cheddar ? Przepis bardzo spontaniczny, a danie pyszne.

  • 30 min

Składniki:

  • Składniki (2 porcje):
    250 g czarnego makaronu spaghetti
    1/2 z 300 g puszki ślimaków w sosie własnym – pokrojone na mniejsze kawałki
    5- 7 filecików anchois – drobno pokrojone
    2 łyżki oliwy z oliwek + 1 łyżka masła
    2 szalotki – drobno posiekane
    2 ząbki czosnku – posiekane
    1 puszka pomidorów – całych bez skórki (400 g)
    sól, świeżo zmielony czarny pieprz, gałka muszkatołowa
    1 płaska łyżeczka cukru
    2 łyżki startego sera cheddar + dodatkowo 1 łyżka
    garść posiekanej natki pietruszki
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Czarny makaron ze ślimakami i anchois w sosie pomidorowym z serem cheddar - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Makaron ugotuj al dente według wskazówek na opakowaniu.
    Na dużej patelni podgrzej masło z oliwą, dodaj cebulę i smaż do momentu, aż zmięknie. Dodaj czosnek i smaż jeszcze około 1 – 1,5 minuty. Dodaj pomidory wraz z zalewą, dopraw solą, pieprzem, gałką muszkatołową i cukrem. Pomidory rozgnieć. Dodaj ślimaki i fileciki anchois. Gotuj około 10 – 15 minut na małym ogniu. Dodaj 2 łyżki sera, wymieszaj i zdejmij z ognia.
    W razie potrzeby dopraw ponownie. Makaron wyłóż na talerze, dodaj sos, posyp drobno startym serem cheddar i pietruszką.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Anchois Cheddar

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować