Eksperymentów ze ślimakami ciąg dalszy. Skoro ostatnio był ryż, teraz czas na makaron. Co powiecie na spaghetti ze ślimakami i anchois w sosie pomidorowym z serem cheddar ? Przepis bardzo spontaniczny, a danie pyszne.
30 min
Składniki:
Składniki (2 porcje):
250 g czarnego makaronu spaghetti
1/2 z 300 g puszki ślimaków w sosie własnym – pokrojone na mniejsze kawałki
5- 7 filecików anchois – drobno pokrojone
2 łyżki oliwy z oliwek + 1 łyżka masła
2 szalotki – drobno posiekane
2 ząbki czosnku – posiekane
1 puszka pomidorów – całych bez skórki (400 g)
sól, świeżo zmielony czarny pieprz, gałka muszkatołowa
1 płaska łyżeczka cukru
2 łyżki startego sera cheddar + dodatkowo 1 łyżka
garść posiekanej natki pietruszki
Czarny makaron ze ślimakami i anchois w sosie pomidorowym z serem cheddar - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Makaron ugotuj al dente według wskazówek na opakowaniu.
Na dużej patelni podgrzej masło z oliwą, dodaj cebulę i smaż do momentu, aż zmięknie. Dodaj czosnek i smaż jeszcze około 1 – 1,5 minuty. Dodaj pomidory wraz z zalewą, dopraw solą, pieprzem, gałką muszkatołową i cukrem. Pomidory rozgnieć. Dodaj ślimaki i fileciki anchois. Gotuj około 10 – 15 minut na małym ogniu. Dodaj 2 łyżki sera, wymieszaj i zdejmij z ognia.
W razie potrzeby dopraw ponownie. Makaron wyłóż na talerze, dodaj sos, posyp drobno startym serem cheddar i pietruszką.
Komentarze