Makaron, delikatny sos dyniowy i wyrazisty ser cheddar - połączenie idealne:).
20 min
Dla 4 osób
Składniki:
400g makaronu tagliatelle
200g tartego sera cheddar
Sos dyniowy:
500g dyni (waga po oczyszczeniu z nasion i włókien i obraniu, hokkaido nie wymaga obierania)
1 duża cebula
150ml śmietanki 30%
sól, pieprz, papryka słodka, czosnek granulowany
2 łyżki masła
Makaron tagliatelle w sosie dyniowym z serem cheddar - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Makaron gotujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu.
2.Na rozgrzanym maśle podsmażamy pokrojoną w kostkę dynię i cebulę. Wlewamy 200ml wody, dusimy do miękkości warzyw, miksujemy na gładki krem. Dodajemy śmietankę i przyprawiamy do smaku.
3.Makaron łączymy z sosem i serem cheddar (1/4 sera zostawiamy do posypania dania na talerzach). Dekorujemy ulubionymi ziołami.
Komentarze