Czarna baba - ciasto z gęsiarki

  • wyświetlono: 961 |
  • dodany do książki kucharskiej: 7 |
  • polecenia: 0

Czarna baba to ciasto mołdawskie. Bardzo ciekawie wygląda po upieczeniu. Po pierwsze, w czasie pieczenia zmienia kolor z żółtego na czarny, po drugie, ma bardzo ciekawą strukturę, jest w dziurki. Jest smaczne, wilgotne.

ewaeu
  • 16 porcje
  • 240min
  • Łatwy

Składniki

10 jajek
300 g mąki pszennej
2 łyżki sody
300 g cukru
200 ml oleju rzepakowego
250 ml kefiru
500 ml mleka
30 ml koniaku ( może być inny alkohol )
masło do wysmarowania gęsiarki

Sposób przygotowania przepisu:

Czarna baba - ciasto z gęsiarki

  • 1. Jajka wybić do miski i porządnie ubić przy pomocy miksera.
    Do drugiej miski przesiać mąkę. Dodać sodę i cukier. Przemieszać.
    Dodać olej, kefir i mleko. To już dokładnie wymieszać przy pomocy miksera. Dodać jeszcze alkohol i dopiero teraz dodać ubite jajka.
    Masa będzie miała konsystencję ciasta naleśnikowego.
    Gęsiarkę wysmarować masłem. Przelać do niej ciasto. Bardzo szczelnie przykryć naczynie folią aluminiową. Wstawić do nagrzanego do 200 stopni piekarnika na 1,5 godziny. Następnie zmniejszyć temperaturę na piecu do 100 stopni i piec jeszcze kolejne 1,5 godziny. Po wyjęciu z pieca cisto studzić w gęsiarce. Dopiero jak będzie chłodniejsze wyjąć.
    Kroić, podziwiać, zajadać. Ciasto nie kruszy się, jest elastyczne, wilgotne. Smacznego.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

 

Tagi

ciasto mołdawskieczarna babaciasto z gęsiarki

Komentarze

Podobne przepisy

Ciasteczka z domowym budyniem

Dodane przez: MarciaDG92

Ciastka z ciasta francuskiego nadziane domowym...

To bardzo smaczne ciasteczka z...

rożki

Dodane przez: Habibi Chi

Rożki z ciasta francuskiego z malinami

Rożki z malinami to świetna przekąska...

Ciasteczka z ciasta naleśnikowego

Dodane przez: jozefkrusa

Ciasteczka z ciasta naleśnikowego

Przepis pochodzi z lat siedemdziesiątych...

Ciasto z masą budyniową i korzennymi ciasteczkami

Dodane przez: rena123

Ciasto z masą budyniową i korzennymi ciasteczkami

Biszkopt przełożony masą budyniową...

image-0qyoilm

Dodane przez: WeronikaJ

Ciastka "ślimaczki" z ciasta francuskiego...

Chrupiące ciasto francuskie w połączeniu...

Ciasto z ciastkami bez pieczenia

Dodane przez: Elzbieta Majkowska

Ciasto z ciastkami bez pieczenia

Ciasto bez pieczenia, łatwe do...