Czarna baba to ciasto mołdawskie. Bardzo ciekawie wygląda po upieczeniu. Po pierwsze, w czasie pieczenia zmienia kolor z żółtego na czarny, po drugie, ma bardzo ciekawą strukturę, jest w dziurki. Jest smaczne, wilgotne.
4 godz.
Więcej niż 10 osób
Łatwy
Składniki:
10 jajek
300 g mąki pszennej
2 łyżki sody
300 g cukru
200 ml oleju rzepakowego
250 ml kefiru
500 ml mleka
30 ml koniaku ( może być inny alkohol )
masło do wysmarowania gęsiarki
Czarna baba - ciasto z gęsiarki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Jajka wybić do miski i porządnie ubić przy pomocy miksera.
Do drugiej miski przesiać mąkę. Dodać sodę i cukier. Przemieszać.
Dodać olej, kefir i mleko. To już dokładnie wymieszać przy pomocy miksera. Dodać jeszcze alkohol i dopiero teraz dodać ubite jajka.
Masa będzie miała konsystencję ciasta naleśnikowego.
Gęsiarkę wysmarować masłem. Przelać do niej ciasto. Bardzo szczelnie przykryć naczynie folią aluminiową. Wstawić do nagrzanego do 200 stopni piekarnika na 1,5 godziny. Następnie zmniejszyć temperaturę na piecu do 100 stopni i piec jeszcze kolejne 1,5 godziny. Po wyjęciu z pieca cisto studzić w gęsiarce. Dopiero jak będzie chłodniejsze wyjąć.
Kroić, podziwiać, zajadać. Ciasto nie kruszy się, jest elastyczne, wilgotne. Smacznego.
Komentarze