Baba śmietanowo-budyniowa

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 5 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Rewelacyjna babeczka która zawsze wychodzi, wyjątkowo smakuje, nie wyobrażam sobie bez niej Wielkanocnego stołu!
Doskonale nadaje się również do niedzielnej kawy, puszysta, wilgotna i słodziutka.

  • 1 godz. 5 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 4 jajka
    2 budynie waniliowe
    1 szklanka śmietanki 30%
    1 szklanka mąki pszennej typ 500
    3/4 szklanki cukru
    16 g cukru z prawdziwą wanilią
    1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
    1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
    lukier czekoladowy do dekoracji
    kolorowa posypka
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Baba śmietanowo-budyniowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Ucieranie ciasta 1. Wszystkie składniki do przygotowania babki powinny być o temperaturze pokojowej. Jajka wbijamy do miski, wsypujemy cukry, ubijamy do uzyskania jasnej puszystej masy.
  • Baba przed pieczeniem 2. Mąkę mieszamy z proszkiem oraz sypkimi budyniami, dodajemy stopniowo do masy jajecznej na przemian wlewając śmietankę i ekstrakt waniliowy, miksujemy na wolnych obrotach aby piana nie opadła.Tak przygotowane ciasto wlewamy do natłuszczonej formy na babkę o pojemności 2,3 litra.
    Pieczemy 50-60 minut w temp 170*c. Studzimy przy otwartych drzwiczkach piekarnika, wyjmujemy z formy dopiero gdy ostygnie.
    zimną dekorujemy czekoladowym lukrem, posypujemy posypką.

    Słodkich wypieków!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Budyń Śmietana

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować