Rewelacyjna babeczka która zawsze wychodzi, wyjątkowo smakuje, nie wyobrażam sobie bez niej Wielkanocnego stołu!
Doskonale nadaje się również do niedzielnej kawy, puszysta, wilgotna i słodziutka.
1 godz. 5 min
Więcej niż 10 osób
Łatwy
Składniki:
4 jajka
2 budynie waniliowe
1 szklanka śmietanki 30%
1 szklanka mąki pszennej typ 500
3/4 szklanki cukru
16 g cukru z prawdziwą wanilią
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
lukier czekoladowy do dekoracji
kolorowa posypka
Baba śmietanowo-budyniowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Wszystkie składniki do przygotowania babki powinny być o temperaturze pokojowej. Jajka wbijamy do miski, wsypujemy cukry, ubijamy do uzyskania jasnej puszystej masy.
2.Mąkę mieszamy z proszkiem oraz sypkimi budyniami, dodajemy stopniowo do masy jajecznej na przemian wlewając śmietankę i ekstrakt waniliowy, miksujemy na wolnych obrotach aby piana nie opadła.Tak przygotowane ciasto wlewamy do natłuszczonej formy na babkę o pojemności 2,3 litra.
Pieczemy 50-60 minut w temp 170*c. Studzimy przy otwartych drzwiczkach piekarnika, wyjmujemy z formy dopiero gdy ostygnie.
zimną dekorujemy czekoladowym lukrem, posypujemy posypką.
Komentarze