Czarna babka

4.5 (177 ocen)

  • 1 godz. 5 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Wielkanocna baba, puszysta, wilgotna i czarna jak noc listopadowa, kolor zawdzięcza specyficznemu kakao .Babka jest naprawdę smaczna. Nietypowy jest też jej sposób pieczenia, ciasto wlewamy do natłuszczonej formy wysmarowanej masłem, wysypanej bułką tartą i mocno rozgrzaną.
Ciasto po wlaniu gorącej wody będzie dość płynne-ale takie ma być, proszę się nie obawiać i nie dosypywać mąki!

Wypiek który będzie nowością w niejednym domu i może solidnie zaskoczyć gości.

  • 1 godz. 5 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Składniki na formę z kominem o śr 23 cm

    2 jajka
    2 pełne szklanki mąki pszennej tortowej
    1 szklanka mleka
    1 ¾ szklanki cukru
    1 szklanka gorącej wody
    1 opakowanie czarnego kakao -85 g Dr.Oetker
    125 ml oleju roślinnego
    2 łyżeczki ekstraktu z pomarańczy
    1 pełna łyżeczka sody
    1,5 łyżeczki proszku do pieczenia

    Do dekoracji:
    Dowolna polewa z białej lub ciemnej czekolady
    Płatki migdałowe do posypania
Wystaw ocenę:

4.5 (177 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Babki Desery

Czarna babka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Przygotowanie 1. Jajka wbić do misy miksera, wsypać cukier i ubić prawie do białości, wlać płynne składniki –mleko, olej, ekstrakt z pomarańczy, wymieszać mikserem na niskich obrotach.
  • Przygotowanie 2. Piekarnik nagrzać do 180*c na grzaniu góra dół.

    Metalową formę do babki wysmarować odrobiną masła, wysypać bułką tartą i wstawić pustą do piekarnika na 3-5 minut. Po to aby ją rozgrzać.
  • Przygotowanie 3. Do masy jajecznej wsypać mąkę pszenną wymieszaną z sodą , proszkiem do pieczenia oraz czarnym kakao. Zmiksować krótko tylko do połączenia.
    Do ciasta wlewać cienkim strumieniem szklankę wrzącej wody, delikatnie rózgą od miksera wymieszać. Ciasto będzie lejące.
    Wlać do nagrzanej formy, wstawić do gorącego piekarnika i piec około 55 minut-do suchego patyczka.

    Studzić przy lekko uchylonych drzwiczkach. Zimną babę polać dowolną polewą, posypać płatkami migdałowymi.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kakao

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować