Czarna babka

  • wyświetlono: 2069 |
  • dodany do książki kucharskiej: 7 |
  • polecenia: 0

Wielkanocna baba, puszysta, wilgotna i czarna jak noc listopadowa, kolor zawdzięcza specyficznemu kakao .Babka jest naprawdę smaczna. Nietypowy jest też jej sposób pieczenia, ciasto wlewamy do natłuszczonej formy wysmarowanej masłem, wysypanej bułką tartą i mocno rozgrzaną. Ciasto po wlaniu gorącej wody będzie dość płynne-ale takie ma być, proszę się nie obawiać i nie dosypywać mąki! Wypiek który będzie nowością w niejednym domu i może solidnie zaskoczyć gości.

IMG_20190918_121058
  • 12 porcje
  • 65min
  • Łatwy

Składniki

Składniki na formę z kominem o śr 23 cm

2 jajka
2 pełne szklanki mąki pszennej tortowej
1 szklanka mleka
1 ¾ szklanki cukru
1 szklanka gorącej wody
1 opakowanie czarnego kakao -85 g Dr.Oetker
125 ml oleju roślinnego
2 łyżeczki ekstraktu z pomarańczy
1 pełna łyżeczka sody
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia

Do dekoracji:
Dowolna polewa z białej lub ciemnej czekolady
Płatki migdałowe do posypania

Sposób przygotowania przepisu:

Czarna babka

  • Przygotowanie1. Jajka wbić do misy miksera, wsypać cukier i ubić prawie do białości, wlać płynne składniki –mleko, olej, ekstrakt z pomarańczy, wymieszać mikserem na niskich obrotach.
  • Przygotowanie2. Piekarnik nagrzać do 180*c na grzaniu góra dół.

    Metalową formę do babki wysmarować odrobiną masła, wysypać bułką tartą i wstawić pustą do piekarnika na 3-5 minut. Po to aby ją rozgrzać.
  • Przygotowanie3. Do masy jajecznej wsypać mąkę pszenną wymieszaną z sodą , proszkiem do pieczenia oraz czarnym kakao. Zmiksować krótko tylko do połączenia.
    Do ciasta wlewać cienkim strumieniem szklankę wrzącej wody, delikatnie rózgą od miksera wymieszać. Ciasto będzie lejące.
    Wlać do nagrzanej formy, wstawić do gorącego piekarnika i piec około 55 minut-do suchego patyczka.

    Studzić przy lekko uchylonych drzwiczkach. Zimną babę polać dowolną polewą, posypać płatkami migdałowymi.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

na słodkoWielkanocbabkadla gościPoczęstunekkakaowa babkaczarna babka

Komentarze

Podobne przepisy

Bardzo czarny murzynek

Dodane przez: Joanna Kryla

Bardzo czarny murzynek

Popularne tanie i łatwe do zrobienia...

Czarna baba - ciasto z gęsiarki

Dodane przez: ewaeu

Czarna baba - ciasto z gęsiarki

Czarna baba to ciasto mołdawskie....

Babka cytrynowa

Dodane przez: JulkaTomeczek

Babka cytrynowa

Szybka w przygotowaniu babka z...

ciasto z czerwoną porzeczką

Dodane przez: Bożena Z.

Ciasto czarną porzeczką

polecam waniliowe ciasto z czarną...

babka piaskowa

Dodane przez: mariola1972

Babka piaskowa

babka zawsze sie udaje jest pyszna

Wielkanoc

Dodane przez: zuzanna31

Babka wielkanocna

Tradycyjna babka na Święta Wielkanocne,...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE