Cytrynowo-owocowy torcik bez okazji - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Biszkopt: Oddzielić żółtka od białek. Białka ubić na sztywną pianę. Dalej ubijając, dodać stopniowo cukier. Ciagle miksując, dodać po jednym żółtku. W miseczce wymieszać obie mąki z proszkiem do pieczenia a następnie je przesiać przez sito. Dodawać porcjami do masy jajecznej, delikatnie mieszając łyżką drewnianą. W międzyczasie dodać sok z cytryny i skórkę. Tortownicę wysmarować masłem i wysypać mąką. Piec w nagrzanym piekarniku do 180 st przez 20-25 minut. Następnie pozostawić do przestudzenia. Wyjąć z formy i położyć na blacie wyłożonym papierem do góry nogami i zostawić aby całkiem ostygł. Nasączenie: Gorącą wodę wymieszać z cukrem i sokiem z cytryny. Następnie nasączyć biszkopt po całości ( biszkopt ma być mokry ale nie pływać).
2.Przełożenie/dekoracja: Do wysokiej miski wlać śmietanę dodać cukry, oraz sok z cytryny. Zacząć miksować na najwyższych obrotach, w między czasie dodać zagęstniki i ubić śmietanę na sztywno. Gotową śmietanę rozsmarować na biszkopcie na wierzchu i po bokach i posypać startą skórką z cytryny. Następnie układać na wierzchu owoce według własnego uznania. Przed podaniem schłodzić w lodówce co najmniej przez 1 godzinę. Zaprosić rodzinkę, przyjaciółki lub sąsiadki i czekać na wiosnę zajadając się pysznym torcikiem. Smacznego!
Komentarze