Cytrynowo-bananowy krem na herbatnikach - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Średniej wielkości blaszkę (u mnie była to 22×32) wykładamy herbatnikami. Na herbatnikach układamy pokrojonego w cienkie paski banana.
Cytryny wyparzamy. Jedną z nich obieramy ze skórki, kroimy na średniej grubości plasterki. Cytryny układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Posypujemy cukrem i umieszczamy w piekarniku na ok. 15 minut w 200*C.
W rondelku należy wymieszać kaszę, cukier, skórkę startą z jednej cytryny. Dodać mleko, olej oraz sok z jednej cytryny.
Mieszając gotować na małym ogniu. Kasza ma wchłonąć większość mleka i zgęstnieć. Zdejmujemy z ognia i blendujemy.
Ponownie ustawiamy krem na małym ogniu. Następnie posypujemy mąką ziemniaczaną. Mieszamy do uzyskania gęstego budyniu, a następnie zdejmujemy z ognia.
Gotowy krem z kaszy wylewamy na ułożone na herbatnikach banany. Na kremie układamy plasterki cytryny.
Deser należy schłodzić i umieścić w lodówce na godzinę.
Komentarze