Cytrynowo-bananowy krem na herbatnikach

0 (0 ocen)

  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Proste, lecz zaskakujące w smaku.

  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 2 cytryny
    1 banan
    2 łyżki mąki ziemniaczanej
    1/2 szklanki kaszy jaglanej
    3 szklanki mleka
    1/3 szklanki cukru + 3łyżeczki
    3 łyżki oleju
    2/3 opakowania herbatników
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Herbaty

Cytrynowo-bananowy krem na herbatnikach - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Średniej wielkości blaszkę (u mnie była to 22×32) wykładamy herbatnikami. Na herbatnikach układamy pokrojonego w cienkie paski banana.

    Cytryny wyparzamy. Jedną z nich obieramy ze skórki, kroimy na średniej grubości plasterki. Cytryny układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Posypujemy cukrem i umieszczamy w piekarniku na ok. 15 minut w 200*C.

    W rondelku należy wymieszać kaszę, cukier, skórkę startą z jednej cytryny. Dodać mleko, olej oraz sok z jednej cytryny.
    Mieszając gotować na małym ogniu. Kasza ma wchłonąć większość mleka i zgęstnieć. Zdejmujemy z ognia i blendujemy.
    Ponownie ustawiamy krem na małym ogniu. Następnie posypujemy mąką ziemniaczaną. Mieszamy do uzyskania gęstego budyniu, a następnie zdejmujemy z ognia.

    Gotowy krem z kaszy wylewamy na ułożone na herbatnikach banany. Na kremie układamy plasterki cytryny.

    Deser należy schłodzić i umieścić w lodówce na godzinę.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Banany Herbatniki Kasza jaglana Cytryna

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować