Tort czekoladowy z pomelo - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Do wysokiej miski wkładamy wszystkie składniki potrzebne do wykonania ciasta. Miksujemy je na gładką masę.
Średnią tortownicę smarujemy tłuszczem, wykładamy papierem. Umieszczamy w niej połowę ciasta.
Pieczemy 25 minut w 180*. Z drugą połową ciasta postępujemy identycznie.
Placki studzimy.
Należy przygotować kąpiel wodną. Do garnka nalewamy wodę, na nim ustawiamy miseczkę (metalową). ważne jest aby woda nie dostała się do miseczki. Całość ustawiamy na ogniu. Czekoladę kruszymy na mniejsze kawałki. Wraz z masłem i miodem umieszczamy ją w kąpieli. Ma powstać gładka masa. W trakcie rozpuszczania składników dodajemy pokrojone pomelo (kilka kawałków można zostawić d dekoracji).
Do rozpuszczonych składników po zdjęciu z ognia dodajemy śmietanę i zapach. W osobnym naczyniu umieszczamy cukier puder. Do niego dodajemy płynną masę. Całość miksujemy na gładko.
Ostudzone placki przekładamy kremem (około 2/3). Pozostałą częścią pokrywamy wierzch ciasta.
Do dekoracji można użyć czekolady, pomelo lub innych dowolnych składników.
Odstawiamy na co najmniej godzinę do lodówki.
Porady
Ciasto łatwiej kroi się na drugi dzień.
Krem jest bardzo słodki, więc można dodać mniej cukru.
Komentarze