Cytrynowo-agrestowy piankowiec na herbatnikach - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.1. Galaretkę cytrynową rozpuszczamy w 125 ml gorącej wody i odstawiamy do całkowitego wystudzenia. Tak samo postępujemy z galaretką agrestową.
2. Tortownicę wykładamy folią. Na dno wykładamy herbatniki, nie muszą być szczelnie ułożone.
3. Pierwszą część (150 ml) śmietany ubijamy na sztywno. Do ubitej śmietanki wlewamy tężejącą galaretkę, ale wciąż płynną. Miksujemy na najwolniejszych obrotach całość i gotową masę wylewamy na herbatniki, chowamy do lodówki na 2-3 h do stężenia.
4. Na stężałą masę wykładamy porcję herbatników, nie muszą być szczelnie ułożone.
5. Teraz miksujemy ostatnią część śmietanki i wlewamy tężejącą (wciąż płynną) galaretkę agrestową. Miksujemy całość na najwolniejszych obrotach i wylewamy na herbatniki. Chowamy do lodówki do całkowitego stężenia.
Przed podaniem dekorujemy naszego piankowca kakao i ewentualnie kolorową posypką. Smacznego !!!
Porady
Czas przygotowania każdej z porcji to około 15 minut.
Komentarze