Cytrynowo-agrestowy piankowiec na herbatnikach

0 (0 ocen)

  • 15 min
  • Dla 8 osób
  • Łatwy

Takie ciasta są super, nie trzeba nic zagniatać, nie trzeba piec, wystarczy mikser, składniki, lodówka i już : )

  • 15 min
  • Dla 8 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Składniki na tortownicę 18 cm, na tortownicę 24 cm podwajamy składniki

    Pianka cytrynowa:
    150 ml śmietanki 30 %
    1/2 opakowania galaretki cytrynowe
    125 ml gorącej wody

    Pianka agrestowa:
    150 ml śmietanki 30 %
    1/2 opakowania galaretki agrestowej
    125 ml gorącej wody

    Dodatki:
    kilka okrągłych herbatników (około 12 na małą tortownicę)
    kolorowa posypka do dekoracji
    kakao do utworzenia wzorów
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Pianka Ciasto

Cytrynowo-agrestowy piankowiec na herbatnikach - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. 1. Galaretkę cytrynową rozpuszczamy w 125 ml gorącej wody i odstawiamy do całkowitego wystudzenia. Tak samo postępujemy z galaretką agrestową.
    2. Tortownicę wykładamy folią. Na dno wykładamy herbatniki, nie muszą być szczelnie ułożone.
    3. Pierwszą część (150 ml) śmietany ubijamy na sztywno. Do ubitej śmietanki wlewamy tężejącą galaretkę, ale wciąż płynną. Miksujemy na najwolniejszych obrotach całość i gotową masę wylewamy na herbatniki, chowamy do lodówki na 2-3 h do stężenia.
    4. Na stężałą masę wykładamy porcję herbatników, nie muszą być szczelnie ułożone.
    5. Teraz miksujemy ostatnią część śmietanki i wlewamy tężejącą (wciąż płynną) galaretkę agrestową. Miksujemy całość na najwolniejszych obrotach i wylewamy na herbatniki. Chowamy do lodówki do całkowitego stężenia.
    Przed podaniem dekorujemy naszego piankowca kakao i ewentualnie kolorową posypką. Smacznego !!!

Porady

Czas przygotowania każdej z porcji to około 15 minut.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Herbatniki Galaretka Bita śmietana

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować