Pyszne , lekkie i orzeźwiające ciasto bez pieczenia. Na bazie masy cytrynowej i śmietany .Lekko kwaskowy i orzeźwiający idealny na lato. Pięknie prezentuje się na stole.
60 min
Więcej niż 10 osób
Składniki:
Masa cytrynowa
2 budynie cytrynowe
1 galaretka cytrynowa
Sok z 2-3 cytryn
Serek mascarpone
Cytrynowiec bez pieczenia - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Masa cytrynowa
2 budynie ugotuj w 0,5 l wody do gorącego budyniu dodaj suchą galaretkę i sok wyciśnięty z cytryn. Dokładnie wymieszaj. Po wystygnięciu dodaj serek mascarpone i zmiksuj.
2.Masa śmietanowa
Śmietanę Śnieżkę ubij według przepisu na opakowaniu, dodaj jogurt, cukier puder oraz żelatynę przygotowaną według przepisu na opakowaniu. Wszystko dokładnie wymieszaj.
3.Cytryny sparzyć wrzątkiem. Galaretkę rozpuścić według przepisu na opakowaniu zostawić do lekkiego stężenia.
4.Blachę o wymiarach 20x30 wyłożyć folią aluminiową. Na dno wyłożyć warstwę herbatników i masę cytrynową na nią masę śmietanowa.(zostawić 5 łyżek masy na wierzch).Na masę śmietanową ułożyć warstwę herbatników i posmarować pozostawioną masą. Cytryny pokroić w plasterki położyć na masę, całość zalać tężejącą galaretką. Wstawić do lodówki na całą noc. Przed podaniem można udekorować listkami mięty. Smacznego.
Komentarze