Cytrynowiec bez pieczenia

5 (2 ocen)

  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób

Pyszne , lekkie i orzeźwiające ciasto bez pieczenia. Na bazie masy cytrynowej i śmietany .Lekko kwaskowy i orzeźwiający idealny na lato. Pięknie prezentuje się na stole.

  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób

Składniki:

  • Masa cytrynowa
    2 budynie cytrynowe
    1 galaretka cytrynowa
    Sok z 2-3 cytryn
    Serek mascarpone

    Masa śmietanowa
    1 śmietana śnieżka
    Jogurt grecki 400ml
    2 łyżki cukru pudru
    2 łyżki żelatyny

    Dodatkowo
    Opakowanie herbatników maślanych 400g
    2 cytryny
    Galaretka cytrynowa
Wystaw ocenę:

5 (2 ocen)

Zobacz również:

Ciasta bez pieczenia

Cytrynowiec bez pieczenia - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Masa cytrynowa
    2 budynie ugotuj w 0,5 l wody do gorącego budyniu dodaj suchą galaretkę i sok wyciśnięty z cytryn. Dokładnie wymieszaj. Po wystygnięciu dodaj serek mascarpone i zmiksuj.
  • 2. Masa śmietanowa
    Śmietanę Śnieżkę ubij według przepisu na opakowaniu, dodaj jogurt, cukier puder oraz żelatynę przygotowaną według przepisu na opakowaniu. Wszystko dokładnie wymieszaj.
  • 3. Cytryny sparzyć wrzątkiem. Galaretkę rozpuścić według przepisu na opakowaniu zostawić do lekkiego stężenia.
  • 4. Blachę o wymiarach 20x30 wyłożyć folią aluminiową. Na dno wyłożyć warstwę herbatników i masę cytrynową na nią masę śmietanowa.(zostawić 5 łyżek masy na wierzch).Na masę śmietanową ułożyć warstwę herbatników i posmarować pozostawioną masą. Cytryny pokroić w plasterki położyć na masę, całość zalać tężejącą galaretką. Wstawić do lodówki na całą noc. Przed podaniem można udekorować listkami mięty. Smacznego.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Cytryna

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podwieczorek

Podobne przepisy

To może cię zainteresować