Cytrynowiec z żurawiną bez pieczenia

4.5 (183 ocen)

  • 60 min

Szybkie i proste w wykonaniu ciasto cytrynowe bez pieczenia. Bardzo smaczne, puszyste i kwaskowate. Jedno z ulubionych ciast mojego męża.

  • 60 min

Składniki:

  • na małą blaszkę o wym. 20x25cm:

    ciasto:
    1 opakowanie herbatników
    1 galaretka cytrynowa
    1 kremówka 36%
    1 łyżeczka soku cytryny
    3 łyżki gęstego jogurtu naturalnego
    2 łyżki suszonej lub liofilizowanej żurawiny

    polewa:
    3 łyżki mleka
    100 g białej czekolady
    odrobina ekstraktu lub aromatu cytrynowego
    dowolna posypka do dekoracji
Wystaw ocenę:

4.5 (183 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery

Cytrynowiec z żurawiną bez pieczenia - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. CIASTO: Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia. Spód wyłożyć herbatnikami tak aby ściśle do siebie przylegały.
  • 2. Galaretkę dobrze rozmieszać w niepełnej szklance gorącej wody. Wystudzić. Aby galaretka szybko zaczęła zastygać, wystarczy na chwilę włożyć ją do zamrażalnika.
  • 3. W momencie kiedy galaretka zacznie tężeć, ubić bitą śmietanę. Do ubitej śmietany dodać galaretkę, 3 łyżki jogurtu, 2 łyżki żurawiny i dobrze wymieszać.
  • 4. Masę wyłożyć na blaszkę z herbatnikami, wyrównać. Na wierzch ułożyć warstwę herbatników.
  • 5. POLEWA: W garnuszku umieścić 3 łyżki mleka i tabliczkę białej czekolady, podgrzewać na małym ogniu ciągle mieszając. Gdy czekolada się rozpuści dodać odrobinę ekstraktu lub aromatu cytrynowego, wymieszać.

    Polewę rozsmarować na wierzchu ciasta i udekorować posypką.
  • 6. Ciasto przed krojeniem schłodzić przez minimum 3 godziny. Przechowywać w lodówce.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Cytryna Żurawina

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować