Cytrynowiec z żurawiną bez pieczenia - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.CIASTO: Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia. Spód wyłożyć herbatnikami tak aby ściśle do siebie przylegały.
2.Galaretkę dobrze rozmieszać w niepełnej szklance gorącej wody. Wystudzić. Aby galaretka szybko zaczęła zastygać, wystarczy na chwilę włożyć ją do zamrażalnika.
3.W momencie kiedy galaretka zacznie tężeć, ubić bitą śmietanę. Do ubitej śmietany dodać galaretkę, 3 łyżki jogurtu, 2 łyżki żurawiny i dobrze wymieszać.
4.Masę wyłożyć na blaszkę z herbatnikami, wyrównać. Na wierzch ułożyć warstwę herbatników.
5.POLEWA: W garnuszku umieścić 3 łyżki mleka i tabliczkę białej czekolady, podgrzewać na małym ogniu ciągle mieszając. Gdy czekolada się rozpuści dodać odrobinę ekstraktu lub aromatu cytrynowego, wymieszać.
Polewę rozsmarować na wierzchu ciasta i udekorować posypką.
6.Ciasto przed krojeniem schłodzić przez minimum 3 godziny. Przechowywać w lodówce.
Komentarze