cytrynowiec wg Ewy (bez pieczenia)

5 (179 ocen)

  • 1 godz. 40 min
  • Dla 10 osób

Jeśli ktoś lubi orzeźwiające, lekkie ciasta do przygotowania których nie trzeba otwierać piekarnika i które zawsze się udają... takiej osobie spodoba się ta propozycja :)

  • 1 godz. 40 min
  • Dla 10 osób

Składniki:

  • 12 sztuk herbatników typu petitki

    masa cytrynowa:
    2 budynie waniliowe bez cukru (takie po 40 gramów)
    1/3 szklanki soku z cytryny (ilość wyciśnięta z 3 dużych cytryn)
    1,5 szklanki soku pomarańczowego (ewentualnie wody)
    130 gramów masła
    1 szklanka cukru

    16 sztuk podłużnych biszkoptów (lady fingers)
    nasączenie biszkoptów:
    2 łyżki soku z cytryny
    3 łyżki przegotowanej i ostudzonej wody
    1 łyżka cukru

    masa jogurtowo - cytrynowa:
    2 galaretki cytrynowe + 200 ml wrzątku
    600 gramów jogurtu naturalnego
    1 - 2 kopiaste łyżki cukru pudru

    12 sztuk ciastek typu delicje (o smaku pomarańczowym lub cytrynowym)
    2 galaretki cytrynowe
Wystaw ocenę:

5 (179 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery Biszkopty

Cytrynowiec wg ewy (bez pieczenia) - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • xxx 1. Spód kwadratowej blaszki o boku 25 cm wykładamy herbatnikami.
  • xxx 2. Świeżo wyciśnięty sok z cytryn przecedzamy przez gęste sitko by pozbyć się części miąższu i ewentualnie pestek.
  • xxx 3. Do soku cytrynowego dolewamy 1,5 szklanki soku pomarańczowego (ewentualnie wody) i mieszamy dokładnie.

    1,5 szklanki mieszaniny zagotowujemy z 3/4 szklanki cukru i masłem, mieszamy często by tłuszcz się całkowicie roztopił, a cukier nie przywarł do dna.
    W pozostałej 1/3 szklanki soku rozprowadzamy budynie i resztę cukru, wlewamy do gotującego się soku i gotujemy budyń.
    UWAGA: Po wlaniu budyniu, zanim całość się zagotuje, intensywnie mieszamy by nie powstały grudki.
    UWAGA: Zaraz po ugotowaniu sprawdzamy czy krem jest dla nas wystarczająco słodki (sok z 3 cytryn robi swoje!!) :).
  • xxx 4. Ugotowany budyń lekko studzimy i jeszcze ciepły wykładamy na herbatniki, wyrównujemy powierzchnię, schładzamy i wstawiamy do lodówki do zgęstnienia, na około 40 minut.
    UWAGA: Budyń wykładamy delikatnie aby herbatniki nie poprzesuwały się.

    W tym czasie możemy już przygotować masę jogurtowo - cytrynową.
    Obie galaretki rozpuszczamy w 200 ml gorącej wody i mieszamy, schładzamy do temperatury pokojowej. Następnie wlewamy do jogurtu, dodajemy cukier puder i miksujemy na najszybszych obrotach.
    Wstawiamy do lodówki do uzyskania konsystencji bardzo gęstej śmietany (u mnie trwało to około 60 minut).

    Kiedy masa cytrynowa zgęstnieje, zabieramy się za nasączanie biszkoptów.
    Składniki ponczu mieszamy ze sobą.
    Nasączanie biszkoptów możemy zrobić na dwa sposoby:
    1. Każdy z biszkoptów zamoczyć w ponczu na sekundkę i ułożyć delikatnie na kremie.
    2. Najpierw delikatnie poukładać biszkopty na kremie, a potem pędzelkiem posmarować je ponczem.
  • xxx 5. Kiedy masa jogurtowa nabierze gęstej (ale wciąż dającej się łatwo rozprowadzić) konsystencji, wykładamy ją na biszkopty i wyrównujemy powierzchnię.Ciasto ponownie wkładamy do lodówki do zgęstnienia masy.
  • xxx 6. W tym czasie zabieramy się za przygotowanie finalnej warstwy ciasta, czyli galaretki cytrynowej.
    Obydwie galaretki rozpuszczamy w 0,9 litra gorącej wody, schładzamy i wstawiamy do lodówki.

    Na zastygniętym kremie jogurtowym układamy delicje.
  • xxx 7. Kiedy galaretki zaczną tężeć, wykładamy je na poukładane delicje.
    Ciasto schładzamy najlepiej kilkanaście godzin w lodówce, żeby ciasteczka miały czas na nasiąknięcie.

Porady

Galaretka musi mieć postać gęstego żelu, wylana za wcześnie wsiąknie nam w spody ciastek.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Biszkopty Herbatniki Cytryna Soki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podwieczorek

Podobne przepisy

To może cię zainteresować