CYTRYNOWE PLUMCAKE

0 (0 ocen)

  • 60 min

Dostałam od znajomej z południa Włoch wspaniałe cytryny. Musiałam przygotować z nich tą babkę. Wyszła wspaniała, mięciutka, rozpływa się w ustach.

  • 60 min

Składniki:

  • 6 jajek
    200 g masła lub margaryny
    270 g cukru
    300 g mąki
    3 łyżeczki proszku do pieczenia
    3-4 łyżki oleju
    1 duża cytryna najlepiej BIO (sok i skórka)
    olejek cytrynowy (opcjonalnie, ja nie dodałam)

    cukier puder (do posypania)

Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Babki Desery

Cytrynowe plumcake - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • maslo ucieram z cukrem 1. W misce ucieraj miękkie masło wraz z cukrem, aż powstanie biała i puszysta masa.
  • 2. Dodaj żółtka (po jednym na raz). Ucieraj przez ok 5 min, po czym dodaj olejek cytrynowy oraz sok i skórkę z cytrynę (na drobnej tarce zetrzyj tylko żółtą cieniutką skórkę, biała część jest gorzka!).
  • 3. Następnie powoli dosypuj przesianą mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, dodaj olej i miksuj na wolnych obrotach do momentu połączenia się składników.
  • ciasto delikatnie mieszam z bialkami 4. Teraz mieszając delikatnie szpatułką dodawaj ubite na sztywną pianę białka (ubij je ze szczyptą soli).
  • ciasto wylewam do blaszek 5. Wylej ciasto do wyłożonych papierem lub natłuszczonych foremek keksowych.
  • 6. Włóż ciasto do nagrzanego piekarnika (170-180 °C) i piecz przez około 45 minut do zarumienienia i czystego patyczka.
  • 7. Podawaj posypane cukrem pudrem.

Porady

Użyłam 2 podłużnych blaszek (keksówki) o długości 23 cm

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Cytryna

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować