Dostałam od znajomej z południa Włoch wspaniałe cytryny. Musiałam przygotować z nich tą babkę. Wyszła wspaniała, mięciutka, rozpływa się w ustach.
60 min
Składniki:
6 jajek
200 g masła lub margaryny
270 g cukru
300 g mąki
3 łyżeczki proszku do pieczenia
3-4 łyżki oleju
1 duża cytryna najlepiej BIO (sok i skórka)
olejek cytrynowy (opcjonalnie, ja nie dodałam)
Cytrynowe plumcake - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.W misce ucieraj miękkie masło wraz z cukrem, aż powstanie biała i puszysta masa.
2.Dodaj żółtka (po jednym na raz). Ucieraj przez ok 5 min, po czym dodaj olejek cytrynowy oraz sok i skórkę z cytrynę (na drobnej tarce zetrzyj tylko żółtą cieniutką skórkę, biała część jest gorzka!).
3.Następnie powoli dosypuj przesianą mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, dodaj olej i miksuj na wolnych obrotach do momentu połączenia się składników.
4.Teraz mieszając delikatnie szpatułką dodawaj ubite na sztywną pianę białka (ubij je ze szczyptą soli).
5.Wylej ciasto do wyłożonych papierem lub natłuszczonych foremek keksowych.
6.Włóż ciasto do nagrzanego piekarnika (170-180 °C) i piecz przez około 45 minut do zarumienienia i czystego patyczka.
7.Podawaj posypane cukrem pudrem.
Porady
Użyłam 2 podłużnych blaszek (keksówki) o długości 23 cm
Komentarze