CYTRYNOWE MUFFINKI Z CUKREM TRZCINOWYM

0 (0 ocen)

  • 45 min

Oryginalny smak muffinek przypadnie do gustu niejednemu smakoszowi takich słodkich babeczek. Najlepiej smakują jeszcze ciepłe, albo jedzone przynajmniej tego samego dnia.

  • 45 min

Składniki:

  • - 2,5 szklanki mąki pszennej
    - 1 szklanka cukru
    - 1 szklanka śmietany 12 %
    - 2 łyżeczki proszku do pieczenia
    - 3 jajka
    - 1 cytryna
    - cukier trzcinowy do posypania
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery Muffinki

Cytrynowe muffinki z cukrem trzcinowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. 1. Cytrynę sparz wrzątkiem i wytrzyj papierowym ręcznikiem, a następnie zetrzyj na tarce skórkę. Przekrój cytrynę i wyciśnij z niej sok. Usuń pestki.
  • 2. 2. Do miski wbij jajka, roztrzep. Dodaj śmietanę. Wymieszaj.
  • 3. 3. W drugiej misce wymieszaj suche składniki, czyli mąkę, cukier, proszek do pieczenia.
  • 4. 4. Wlej mokre składniki do suchych i delikatnie wymieszaj tylko do połączenia się wszystkich produktów.
  • 5. 5. Na końcu wsyp do ciasta startą skórkę z cytrynu oraz wlej sok i jeszcze chwilę zamieszaj.
  • 6. 6. Formę do muffinek wyłóż papilotkami i wypełnij je ciastem do 2/3 wysokości. Każdą muffinkę posyp szczyptą cukru trzcinowego.
  • 7. 7. Piecz 25 minut w temperaturze 180 stopni.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować