Ucierane ciasteczka cytrynki

0 (0 ocen)

  • 40 min

Pyszne ciasteczka na podwieczorek. Obłędnie pachnące, takie cytrynowe. Prosta receptura, więc udadzą się każdemu. Wychodzi dwie spore blaszki, więc są bardzo podzielne. Idealne na podwieczorek, poczęstunek czy na piknik. Upieczcie.

  • 40 min

Składniki:

  • Na ciasto:
    2 szklanki mąki tortowej
    10 dag masła lub margaryny
    10 dag cukru
    1 jajko
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    sok wyciśnięty z jednej średniej cytryny
    skórka otarta z jednej średniej cytryny

    Dodatkowo:
    cukier puder do oprószenia ciasteczek
    mąka pszenna do posypania stolnicy
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery Ciastka

Ucierane ciasteczka cytrynki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Masło lub margarynę ucieramy z cukrem na puszystą masę, wbijamy jajko, dodajemy sok i skórkę z cytryny i ucieramy. Na koniec wsypujemy mąkę i proszek do pieczenia, mieszamy.
  • 2. Ciasto wykładamy na stolnicę, podsypujemy mąką i zagniatamy ciasto.
  • 3. Odrywamy małe kawałki ciasta, toczymy wałeczki i formujemy ciasteczka w kształcie litery ,,s''.
  • 4. Ciasteczka układamy na blaszkach wyłożonych papierem do pieczenia. Pieczemy w temperaturze 180 stopni przez około 15-20 minut.
  • 5. Upieczone studzimy, oprószamy cukrem pudrem i podajemy. Smacznego życzę.

Porady

Szklanka do odmierzania składników o pojemności 250 ml. Z tej receptury wychodzi 2 spore blaszki ciastek.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Cytryna

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Wielkanoc Walentynki Wielkanoc

Podobne przepisy

To może cię zainteresować