cynamonowe muffiny z jabłkami

4.98 (169 ocen)

  • 40 min

czyli szarlotka błyskawiczna, bez miksera :)

  • 40 min

Składniki:

  • 2,5 szklanki mąki pszennej
    2 łyżeczki proszku do pieczenia
    0,5 szklanki cukru (najlepiej brązowego, lecz biały tez może być)
    100 gram stopionego, schłodzonego masła
    1 szklanka mleka
    2 jaja
    0,5 łyżeczki cynamonu (do ciasta)
    2 średnie jabłka
    1 łyżeczka cukru waniliowego (opcjonalnie)
    0,5 łyżeczki cynamonu (do jabłek)
    garść grubego cukru na górę do posypania (opcjonalnie)
Wystaw ocenę:

4.98 (169 ocen)

Zobacz również:

Desery Babeczki Babeczki Muffinki

Cynamonowe muffiny z jabłkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. W misce przesiać mąkę z proszkiem do pieczenia, dodać cukier, cynamon, wymieszać łyżką.

    W do słoika nalać mleko, jaja, tłuszcz, zakręcić, wstrząsnąć parokrotnie słojem, następnie jego zawartość wlać do miski z produktami sypkimi, wymieszać łyżką tylko do połączenia składników (mają zostać niewielkie grudki).

    Jabłka pokroić w kosteczkę, zasypać cynamonem, cukrem(jeśli są kwaśne), wymieszać, odstawić na 10 minut.

    Papilotki do muffin wypełniać 1,5 łyżki ciasta, na to włożyć łyżeczkę jabłek, przykryć 1 łyżką ciasta. Papilotki mają być wypełnione w 3/4, babeczki trochę urosną.

    Posypać z góry grubym cukrem, piec około 25 minut w temperaturze 180 stopni.

    Z podanych proporcji wyszło mi 13 sztuk.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Cynamon Jabłka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować