cynamonowa kasza jęczmienna ze śliwkami

5 (146 ocen)

  • Dla 2 osób

kasza ta jest prosta, dosyć szybka (można ją też przygotować dzień wcześniej, co uwzględnię w przepisie), bardzo energetyzująca, zdrowa i lekka!

  • Dla 2 osób

Składniki:

  • pół szklanki kaszy jęczmiennej
    szklanka wody
    łyżka oleju z pestek winogron (lub innego)
    łyżeczka cynamonu (raczej płaska)
    szklanka mleka sojowego
    garść śliwek
    opcjonalnie miód do posłodzenia
Wystaw ocenę:

5 (146 ocen)

Zobacz również:

Śniadanie

Cynamonowa kasza jęczmienna ze śliwkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. szklankę wody zagotowujemy w garnuszku. kaszę opłukujemy zimną wodą i wrzucamy do garnuszka, gdy woda będzie się gotować. dodajemy olej i cynamon, gotujemy aż kasza wsiąknie całą wodę. pamiętamy o mieszaniu co jakiś czas. (na tym etapie kaszę wystudziłam i przełożyłam do lodówki na noc, a rano postąpiłam z następnymi wskazówkami).
    dolewamy mleka sojowego i gotujemy następne 5-10 minut, kasza powinna zgęstnieć, ale nie musi do końca, ponieważ po zdjęciu z gazu, gdy damy jej chwilę ona sama mocno zgęstnieje, dlatego dobrze jest ją przestudzić z 5 minut.
    w miseczkach układamy śliwki, na nie kaszę i znów śliwki.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Cynamon Kasza Śliwki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Wegetariańska Wegańska

Podobne przepisy

To może cię zainteresować