Najbardziej lubię kaszę jaglaną przygotowaną na słodko. Z dodatkiem śliwki i cynamonem jest bardzo smaczna.
30 min
Składniki:
1 i ½ szklanki kaszy jaglanej
1 i ½ szklanki mleka
1 i ½ szklanki wody
1 łyżeczka masła
sól
15 dag suszonych śliwek (kalifornijskich)
½ szklanki cukru
cukier waniliowy
1 łyżeczka cynamonu
tłuszcz i bułka tarta do formy
śmietana do polania
Kasza jaglana ze śliwkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Kaszę gotujemy na sypko na mleku z wodą z dodatkiem masła i odrobiny soli. Śliwki chwilę moczymy, odcedzamy, dodajemy cukry i cynamon. Dokładamy kaszę i mieszamy. Masę przekładamy do naczynia wysmarowanego tłuszczem i posypanego tartą bułką. Zapiekamy 30 minut w piekarniku nagrzanym do 180 ºC. Przed podaniem polewamy śmietaną.
Komentarze