Cygańskie gołąbki

4.5 (153 ocen)

gołąbki bez zawijania

Składniki:

  • * 1 kg świeżej kapusty
    * 0,5 kg mięsa wieprzowego
    * 1 duża cebula
    * 2 szklanki ryżu
    * 1/2 szklanki kaszy manny
    * 5 jajek
    * 1 ząbek czosnku
    * sól
    * pieprz
    * 3 kostki rosołowe
    * 1 słoiczek koncentratu 200g
    * mąka do obtaczania
    * oliwa do smażenia
    * liść laurowy
    * ziele angielskie
    * 1/4 szklanki śmietany
    * 2 łyżki mąki do sosu
Wystaw ocenę:

4.5 (153 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Cygańskie gołąbki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1.
    Mięso myjemy i mielimy razem z cebulą. Do miski przekładamy mięso, kapustę ścieramy na tarce o grubych oczkach, wsypujemy kaszę i ryż, dodajemy jajka, rozgnieciony czosnek, 1 łyżeczkę soli i 1/2 łyżeczki pieprzu.
  • 2.
    Wszystko dokładnie mieszamy, formujemy kotlety i smażymy na oliwie z obu stron. Usmażone kotlety układamy w brytfannie, zalewamy wodą z rozrobionym koncentratem ( wody tyle aby całkowicie przykryła gołąbki), rozkruszamy kostki rosołowe, dodajemy liść i ziele angielskie i dusimy około 40 minut. Gołąbki zwiększą swoją objętość, więc w razie konieczności dolać wody, aby cały czas były zakryte płynem. Rozrabiamy mąkę ze śmietaną i zagęszczamy sos, zagotowujemy. Podajemy z chlebem.
  • 3.
    Z tej ilości składników wychodzi około 35 sporych gołąbków.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować