Ciasto cuszima - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Biszkopt jasny - ubijamy pianę z białek, dodajemy żółtka i cukier następnie wlewamy olej . Na konie dodać mąkę z proszkiem delikatnie wymieszać.
Ciasto wylewamy do blaszki pieczemy 25 minut w temperaturze 180.
2.Biszkopt ciemny - ubijamy pianę z białek, dodajemy żółtka i cukier następnie wlewamy olej . Na konie dodać mąkę z proszkiem i kakao delikatnie wymieszać.
Ciasto wylewamy do blaszki pieczemy 25 minut w temperaturze 180.
3.Masa budyniowa - Z 1/2 litra mleka odlewamy 1/2 szklanki. Pozostałe mleko wlewamy do garnka. Wsypujemy cukier, jeśli budynie są bez cukru oraz dodajemy cukier waniliowy. Zagotowujemy. W odlanej 1/2 szklanki mleka rozpuszczamy budynie, dokładnie mieszając. Kiedy mleko zacznie się gotować wlewamy powoli rozpuszczone budynie, zmniejszamy ogień i cały czas mieszając gotujemy jeszcze przez 2-3 minuty. Pozostawiamy do całkowitego ostudzenia
Miękkie masło ucieramy i dodajemy, po łyżce zimny budyń. Ucieramy, aż uzyskamy gładką masę
4.Masa truskawkowa - Truskawki myjemy, usuwamy szypułki i miksujemy. Przekładamy do garnka i podgrzewamy, aż będą dosyć ciepłe.
Wsypujemy powoli galaretki, cały czas mieszając i zagotowujemy. Pozostawiamy do ostudzenia
5.Masa piana truskawkowa - ubijamy śnieżkę na mleku do ubitej wlewamy powoli tężejącą rozpuszczoną galaretkę.
6.Przełożenie ciasta
Biszkopt ciemny - masa budyniowa - 1/2 masy truskawkowej (ostudzonej i tężejącej) - biszkopty, jeden obok drugiego (lekko dociskamy) - 1/2 masy truskawkowej - masa piana truskawkowa - biszkopt jasny - polewa
Komentarze