Ciasto Cuszima

5 (178 ocen)

  • 2 godz.

Przepis pochodzi z książki siostry Anastazji ja go przygotowałam trochę inaczej.

  • 2 godz.

Składniki:

  • Biszkopt jasny
    - 4 jajka
    - 1/2 szklanki cukru
    - 1/2 szklanki mąki
    - 1 łyżka oleju
    - 1 łyżeczka proszku do pieczenia

    Biszkopt ciemny
    - 4 jajka
    - 1/2 szklanki cukru
    - 1/2 szklanki mąki
    - 1 łyżka oleju
    - 1 łyżeczka proszku do pieczenia
    - 1 łyżka kakao

    Masa budyniowa
    - 1/2 litra mleka
    - 2 budynie waniliowe lub śmietankowe
    - 250 g miękkiego masła
    - 1 opakowanie cukru waniliowego

    Masa truskawkowa
    - 1/2 kg truskawek
    - 3 galaretki truskawkowe

    Masa pianka truskawkowa
    - 2 bite śmietany śnieżki
    - 1 1/2 szklanki mleka
    - 1 galaretka truskawkowa (rozpuszczona 1/2 szklanki wody)

    Dodatki
    - okrągłe biszkopty

Wystaw ocenę:

5 (178 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery

Ciasto cuszima - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Biszkopt jasny - ubijamy pianę z białek, dodajemy żółtka i cukier następnie wlewamy olej . Na konie dodać mąkę z proszkiem delikatnie wymieszać.
    Ciasto wylewamy do blaszki pieczemy 25 minut w temperaturze 180.
  • 2. Biszkopt ciemny - ubijamy pianę z białek, dodajemy żółtka i cukier następnie wlewamy olej . Na konie dodać mąkę z proszkiem i kakao delikatnie wymieszać.
    Ciasto wylewamy do blaszki pieczemy 25 minut w temperaturze 180.
  • 3. Masa budyniowa - Z 1/2 litra mleka odlewamy 1/2 szklanki. Pozostałe mleko wlewamy do garnka. Wsypujemy cukier, jeśli budynie są bez cukru oraz dodajemy cukier waniliowy. Zagotowujemy. W odlanej 1/2 szklanki mleka rozpuszczamy budynie, dokładnie mieszając. Kiedy mleko zacznie się gotować wlewamy powoli rozpuszczone budynie, zmniejszamy ogień i cały czas mieszając gotujemy jeszcze przez 2-3 minuty. Pozostawiamy do całkowitego ostudzenia
    Miękkie masło ucieramy i dodajemy, po łyżce zimny budyń. Ucieramy, aż uzyskamy gładką masę
  • 4. Masa truskawkowa - Truskawki myjemy, usuwamy szypułki i miksujemy. Przekładamy do garnka i podgrzewamy, aż będą dosyć ciepłe.
    Wsypujemy powoli galaretki, cały czas mieszając i zagotowujemy. Pozostawiamy do ostudzenia
  • 5. Masa piana truskawkowa - ubijamy śnieżkę na mleku do ubitej wlewamy powoli tężejącą rozpuszczoną galaretkę.
  • Przełożenie ciasta 6. Przełożenie ciasta
    Biszkopt ciemny - masa budyniowa - 1/2 masy truskawkowej (ostudzonej i tężejącej) - biszkopty, jeden obok drugiego (lekko dociskamy) - 1/2 masy truskawkowej - masa piana truskawkowa - biszkopt jasny - polewa
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować