Curry z łososia ze szpinakiem

0 (0 ocen)

  • 40 min

Aromatyczny sos z delikatnym ryżem :)

  • 40 min

Składniki:

  • składniki podstawowe z zestawu A
    400 g łososia
    1 szklanka ryży białego
    200 g mrożonego szpinaku w brykiecie

    składnik podstawowy dodatkowy
    1 puszka mleczka kokosowego

    składniki robocze
    1 mała cebulka
    2 ząbki czosnku
    2 cm korzenia imbiru
    1 łyżka przyprawy garam masala
    1/2 łyżki przyprawy korma curry
    1/2 łyżeczki mielonego kminku
    1/2 łyżeczki chili
    1/2 łyżeczki kurkumy
    sos sojowy
    sos rybny
    olej arachidowy

    dekoracja
    szczypiorek
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Curry Dania główne

Curry z łososia ze szpinakiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Sos curry 1. Cebulę zeszklić na rozgrzanym oleju. Dodać starty imbir i czosnek oraz przyprawy (bez sosów i kurkumy), podsmażyć, żeby przyprawy uwolniły aromat. Dodać zamrożony szpinak, a kiedy zacznie się rozpadać zalać mleczkiem kokosowym. Dodać kurkumę i wymieszać.
  • Z łososiem 2. Łososia odkroić od skóry, pokroić w kostkę i skropić sosem rybnym i sosem sojowym. Wrzucić do gotującego się sosu i delikatnie zamieszać, żeby ryba się nie rozpadała. Gotować około 7-10 minut.
  • 3. Ryż ugotować w 2 szklankach osolonej wody. Curry podawać z ryżem, posypane szczypiorkiem lub dymką. Smacznego :)
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Garam masala Łosoś Mleko Szpinak Ryż

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować