Curry z cieciorką i szpinakiem

4.5 (182 ocen)

  • Dla 4 osób

Ostre i aromatyczne curry z mleczkiem kokosowym. Najlepiej smakuje podane z ryżem jaśminowym. Wegetariańskie danie ale sprawdzi się tu też dodatek ryby albo kurczaka.

  • Dla 4 osób

Składniki:

  • -4 łyżki oleju
    -pół łyżeczki cynamonu
    -3 nasiona kardamonu (zniecione)
    -3 pokrojone ząbki czosnku
    -kawałek imbiru wielkości kciuka, starty
    -dwie zielone chilli lub łyżeczka zielonej pasty curry
    -3 cebule posiekane
    -pół łyżeczki chilli
    - 1łyżeczka zmielonych nasion kolendry
    -1 łyżeczka garam masala
    -2 łyżeczki przecieru pomidorowego
    -4 pokrojone w kostkę pomidory
    -2 puszki odsączonej ciecierzycy
    -dwie garście szpinaku
    -400 ml mleczka kokosowego
    -pół łyżeczki cukru
    -łyżeczka soku z limonki
    - pęczek kolendry
Wystaw ocenę:

4.5 (182 ocen)

Zobacz również:

Curry Dania główne

Curry z cieciorką i szpinakiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Rozgrzać olej, dodać cynamon,kardamon,imbir, czonsek i pastę curry- chwilę podsmażyć i dodać cebulę. Smażyć ok 10 minut mieszając od czasu do czasu. Dodać chilli, nasiona kolendry, garam masala, przecier pomidorowy i pomidory – zalać szklanką wody, doprowadzić do wrzenia, dodać ciecierzycę i dusić ok 15 minut. Dodać mleczko kokosowe i szpinak, dusić kolejne 5 minut, dodać sok z limonki i cukier. Zestawić z ognia, posypać kolendrą.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Ciecierzyca Kurczak Szpinak

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować