Cukinia z warzywami w naleśnikach

4.5 (195 ocen)

  • 30 min

Super delikatne, lekkostrawne danie i zdrowe ze świeżych warzyw. Idealny dodatek do zupy lub na śniadanie lub wczesną kolację.

  • 30 min

Składniki:

  • Składniki:
    Ciasto naleśnikowe:
    Ciasto:
    20 dag mąki
    2 jajka
    1 szklanka mleka
    1 szklanka wody gazowanej
    1 łyżka oliwy z oliwek
    sól, cukier do smaku
    Słonina do smażenia
    Składniki farszu:
    1 średnia cukinia
    2 cebule średnie
    1 papryka czerwona
    2 pomidory
    1 łyżka oleju
    Sól, pieprz, ostra papryka w proszku
Wystaw ocenę:

4.5 (195 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Cukinia z warzywami w naleśnikach - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wykonanie: składniki na naleśniki zmiksować, słoniną smarować patelnię i smażyć naleśniki.
    Cebulę obrać, pokroić w piórka, wrzucić na rozgrzany olej, zmiękczyć. Z papryki usunąć gniazda nasienne, pokroić w kostkę, dodać do cebuli - całość dusić około 10 minut. Cukinię obrać, usunąć środek, pokroić w kostkę, dodać do papryki. Pomidory sparzyć, usunąć skórki, pokroić również w kostkę dodać do pozostałych składników. Całość dusić bez przykrycia do miękkości cukinii. W czasie duszenia mieszać łyżką drewnianą. Doprawić solą, pieprzem i papryką w proszku. Farsz ma być lekko pikantny.
    Farsz nałożyć na środek placka naleśnikowego, rozsmarować, zwinąć w rożek. Spożywać zaraz po przygotowaniu.

Porady

Do farszu można dodać łyżeczkę koncentratu pomidorowego.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować