Cukinia z patelni z warzywami

4.46 (192 ocen)

  • 30 min

Uwielbiamy cukinię, dlatego często gości na Naszym stole, w różnej postaci :)

  • 30 min

Składniki:

  • -2-3 cukinie
    -1 czerwona papryka
    -1 puszka kukurydzy
    -1 cebulka
    -2 ząbki czosnku
    -1/2 łyżeczki czosnku niedźwiedziego
    -1/2 łyżki świeżego, lub 1/2 łyżeczki suszonego tymianku
    -1/2 łyżki octu balsamicznego (niekoniecznie)
    -szczypta gałki muszkatołowej
    -pieprz ziołowy
    -pieprz czarny (świeżo mielony)
    -sól morska
    -olej rzepakowy, lub dobra oliwa
Wystaw ocenę:

4.46 (192 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Cukinia z patelni z warzywami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Cukinię kroimy w półplasterki, paprykę w cienkie paseczki, cebulkę w drobną kostkę, lub jeśli wolicie, to w cienkie półplasterki. Kukurydzę odcedzamy. Na rozgrzaną patelnię wlewamy oliwę lub olej, wrzucamy cebulę i paprykę, chwilę podsmażamy. Dodajemy cukinię i dalej smażymy. Teraz trochę solimy, dzięki czemu warzywa puszczą odrobinę soku i podlewamy octem balsamicznym. Dodajemy czosnek przeciśnięty przez praskę, kukurydzę, zioła i doprawiamy do smaku. Chwilę podduszamy, aż powstały sos się zredukuje. Na koniec posypujemy natką pietruszki, świeżym tymiankiem, lub kolendrą.

Porady

Cukinię warto podać z ryżem lub kaszą kuskus...wyśmienite :)

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować