Cukinia w zalewie paprykowej na zimę do słoików - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Cukinię dokładnie myjemy. Następnie kroimy w centymetrową kostkę. Jeżeli cukinia jest większa najlepiej jest wyciąć środek z pestkami.
Cukinię zasypujemy 1 łyżką soli i odstawiamy na chwilę aby puściła soki. Powstały sok odlewamy.
Cukinię przekładamy do słoików.
Do rondla wlewamy ocet, wsypujemy cukier, pozostałą sól i słodką paprykę. Całość gotujemy na małym ogniu około 10 minut. Gorącą zalewę wlewamy do słoików z cukinią. Dokładnie zakręcamy.
Ja użyłam słoików półlitrowych. Ale możemy użyć dowolnych. Słoiki powinny być wyparzone i suche, tak samo jak i zakrętki.
Następnie słoiki pasteryzujemy. Ja pasteryzuję w piekarniku. Wstawiam słoiki na środkową półkę. Ustawiam temperaturę 120 stopni. Nie ustawiamy większej temperatury aby nie uszkodzić słoików i zakrętek. Pasteryzujemy 30 minut od momentu nagrzania się piekarnika.
Możemy również zrobić to tradycyjnie w garnku. Do dużego garnka wkładamy słoiki, wlewamy wodę do 3/4 wysokości słoików i wstawiamy na ogień. Pasteryzujemy 20 minut od momentu zagotowania wody. Na koniec wyjmujemy słoiki i stawiamy do góry dnem do całkowitego wystudzenia.
Następnie możemy dodatkowo gorące słoiki wyjąć z piekarnika i postawić do góry dnem.
Komentarze