Cukinia w zalewie paprykowej na zimę do słoików

3.67 (3 ocen)

  • 2 godz.
  • Dla 5 osób

Tak przygotowana cukinia to świetny dodatek do dań obiadowych, kanapek, jako przystawka na domowe imprezy.

  • 2 godz.
  • Dla 5 osób

Składniki:

  • 2 kg cukinii,
    1,5 szklanki octu,
    4,5 łyżki soli,
    2 łyżki słodkiej papryki proszku,
    2 szklanki cukru.
Wystaw ocenę:

3.67 (3 ocen)

Zobacz również:

Przetwory

Cukinia w zalewie paprykowej na zimę do słoików - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Cukinię dokładnie myjemy. Następnie kroimy w centymetrową kostkę. Jeżeli cukinia jest większa najlepiej jest wyciąć środek z pestkami.

    Cukinię zasypujemy 1 łyżką soli i odstawiamy na chwilę aby puściła soki. Powstały sok odlewamy.

    Cukinię przekładamy do słoików.

    Do rondla wlewamy ocet, wsypujemy cukier, pozostałą sól i słodką paprykę. Całość gotujemy na małym ogniu około 10 minut. Gorącą zalewę wlewamy do słoików z cukinią. Dokładnie zakręcamy.

    Ja użyłam słoików półlitrowych. Ale możemy użyć dowolnych. Słoiki powinny być wyparzone i suche, tak samo jak i zakrętki.

    Następnie słoiki pasteryzujemy. Ja pasteryzuję w piekarniku. Wstawiam słoiki na środkową półkę. Ustawiam temperaturę 120 stopni. Nie ustawiamy większej temperatury aby nie uszkodzić słoików i zakrętek. Pasteryzujemy 30 minut od momentu nagrzania się piekarnika.

    Możemy również zrobić to tradycyjnie w garnku. Do dużego garnka wkładamy słoiki, wlewamy wodę do 3/4 wysokości słoików i wstawiamy na ogień. Pasteryzujemy 20 minut od momentu zagotowania wody. Na koniec wyjmujemy słoiki i stawiamy do góry dnem do całkowitego wystudzenia.

    Następnie możemy dodatkowo gorące słoiki wyjąć z piekarnika i postawić do góry dnem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Cukinia

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Pasteryzacja Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować