Ma posmak ananasa, smakuje zarówno jako dodatek do słodkiego serniczka, jak i do mięs i sałatek
60 min
Składniki:
Podane proporcje wystarczą na przygotowanie 2 słoików 0,7l.
kg cukinii
15 dkg cukru kryształu
1,5 szklanki wody
2 listki laurowe
cztery kulki ziela angielskiego
ćwierć szklanki octu
cynamon, goździki
Cukinia na słodko - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Gotujemy syrop z wody, cukru i przypraw. Cukinię obieramy i kroimy w kostkę. Kiedy syrop się zagotuje, wrzucamy do niego cukinię i gotujemy aż do momentu, aż syrop się zeszkli, a cukinia stanie się miękka. Na końcu wlewamy ocet i jeszcze raz zagotowujemy całość. Wyparzone słoiki napełniamy gorącą masą, zakręcamy i odwracamy, żeby całość się zestaliła.
Nie pasteryzujemy, chyba, że syrop już wystygł.
Porady
Zamiast cukru można użyć scukrzonego miodu. Da to intensywniejszy smak.
Komentarze