CUKINIA FASZEROWANA FILETEM Z KURCZAKA

0 (0 ocen)

  • 45 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Faszerowane warzywa to pyszne letnie danie. Cukinia jest chrupiąca a zarazem mięciutka. To danie jest bardzo sycące, lekkie i łatwe w przygotowaniu.

  • 45 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • •2 cukinie
    •2 łyżki oliwy z oliwek
    •2 filety z kurczaka
    •2 ząbki czosnku
    •sól
    •pieprz
    •zioła prowansalskie
    •papryka słodka
    •1 łyżka masła
    •200ml śmietany 30%
    •ok. 80g sera mozarella lub cheddar
    •45g suszonych pomidorów
    •natka pietruszki do dekoracji
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Cukinia faszerowana

Cukinia faszerowana filetem z kurczaka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Piekarnik rozgrzej do 190°C.
  • 2. Cukinię umyj, osusz i przetnij wzdłuż na pół. Wydrąż miąższ za pomocą łyżeczki. Oliwą z oliwek posmaruj cukinię z zewnątrz i wewnątrz. Oprósz solą i pieprzem. Na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce ułóż cukinie.
  • 3. Mięso opłucz w zimnej wodzie, oszusz i usuń zanieczyszczenia. Pokrój w drobną kostkę. Dopraw solą, pieprzem, ziołami prowansalskimi oraz papryką słodką. Cebulę oraz czosnek drobno posiekaj. Pomidory pokrój na mniejsze części.
  • 4. Na niewielkiej ilości masła podsmaż mięso na złoty kolor. Dodaj cebulę, czosnek i pomidory. Całość zalej śmietaną i gotuj do uzyskania gęstego sosu.
  • 5. Gotowym farszem napełnij połówki cukini. Wierzch posyp serem. Zapiekaj ok. 35minut w zależności od . Przed podaniem posyp natką pietruszki.
    Smacznego!

Porady

Na moim kanale YouTube znajdziesz filmik krok po kroku do tego przepisu jak również wiele innych. Zapraszam również na Instagram. https://youtu.be/QLOzDu22p7s /smacznie_na_talerzu/

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Cukinia Filet z kurczaka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować