Te cukierki polecam wszystkim tym, którzy dbają o linię bądź są na diecie, ale bardzo tęsknią za słodyczami ;) Wystarczy wymieszać orzechy z miodem i żurawiną i zaspokajać "nałóg" z pożytkiem dla zdrowia :)
3 godz. 30 min
Składniki:
1 garść migdałów, 1 garść orzechów laskowych, 1 garść orzeszków ziemnych, 1 garść żurawiny ( śliwka suszona też pasuję), 2 łyżki miodu, sezam lub wiórki kokosowe do obtoczenia cukierków.
Cukierki orzechowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Wszystkie orzechy należy podsmażyć, zdjąć skórkę i wystudzić. Posiekać nożem lub zblendować tak, by kawałki orzechów były wyczuwalne. Żurawinę posiekać drobno nożem, dodać do orzechów, dodać miód ( ja używam płynnego miodu i dodałam 2,5 łyżki)
Wszystko dokładnie wymieszać, mokrymi dłońmi uformować cukierki, obtoczyć w sezamie lub wiórkach kokosowych i wstawić do lodówki na minimum 3 godziny.
Słodycze też mogą być zdrowe, polecam
Komentarze