Cukierki daktylowo-orzechowe (kulki mocy)

0 (0 ocen)

  • 35 min
  • Dla 7 osób
  • Łatwy

Lubicie zdrowe słodycze? A co powiecie na trzy składnikowe, fit cuksy, które, w umiarkowanych ilościach, nie zaszkodzą figurze, ale mega podniosą humor takim łasuchom jak ja

  • 35 min
  • Dla 7 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 200g suszonych daktyli, 70g migdałów, 70g orzechów włoskich, posypka wg uznania (u mnie sezam i mąka kokosowa)
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery Słodycze Cukierki

Cukierki daktylowo-orzechowe (kulki mocy) - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Daktyle zalać wrzątkiem i odstawić na 10 minut by zmiękły. Następnie zlać wodę i osuszyć. Orzechy podprażyć na suchej patelni, wystudzić i drobno posiekać. Osuszone daktyle zblendować na gładką masę, dodać posiekane orzechy, wszystko dokładnie wymieszać. Mokrymi dłońmi uformować cukierki (dowolnej wielkości), obtoczyć w sezamie/wiórkach/gorzkiej czekoladzie/kakao (wg uznania) i odstawić do lodówki na 2-3 godziny. Gotowe cukierki przechowywać w lodowce do 3 dni.
    *Z podanych składników wyszło mi 14 cukierków.
    Uważajcie na te podstępne cukierki, bardzo szybko znikają z talerza
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Cukier

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować