Domowe cukierki karmelowe

4.49 (180 ocen)

  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Idealne cukierki toffii - słodkie, miękkie i ciągnące.

  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Składniki:

  • 300 ml słodkiej śmietanki 42%
    4 łyżki masła
    1/4 łyżeczka soli morskiej
    2 szklanki cukru
    1/2 szklanki wody
    1/2 pół łyżeczki esencji waniliowej
Wystaw ocenę:

4.49 (180 ocen)

Zobacz również:

Desery Toffi Cukierki Karmel

Domowe cukierki karmelowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • forma 1. Formę 12cm x 12 cm wykładamy papierem do pieczenia. Spryskujemy go bezwonnym olejem np. z pestek winogron.
  • karmel 2. Do śmietanki dodajemy sól i masło. Podgrzewamy, aż masło się roztopi.

    W dużym garnku o grubym dnie mieszamy ze sobą, cukier i wodę. Gotujemy syrop cukrowy (NIE mieszamy). Syrop jest gotowy, gdy nabierze brązowego koloru.

    Do syropu karmelowego ostrożnie wlewamy ciepłą mieszankę śmietankowo-maślaną. Ostrożnie mieszamy. Uwaga: masa zacznie się pienić.

    Masę ponownie gotujemy na małym ogniu. NIE mieszamy. Masa powinna nabrać brązowego koloru i aksamitnej konsystencji (gdy osiągnie 120 stopni C). Do masy wlewamy esencję waniliową.
  • studzenie 3. Masę przelewamy na wcześniej przygotowaną formę i odstawiamy do wystygnięcia.

    Masę przekładamy na deskę i kroimy ostrym nożem. Aby cukierki nie kleiły się do noża należy go spryskać bezwonnym olejem. Cukierki owijamy w woskowany papier. Przechowujemy w temperaturze pokojowej do 14 dni.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Cukier

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Gotowanie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować