Domowe cukierki karmelowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Formę 12cm x 12 cm wykładamy papierem do pieczenia. Spryskujemy go bezwonnym olejem np. z pestek winogron.
2.Do śmietanki dodajemy sól i masło. Podgrzewamy, aż masło się roztopi.
W dużym garnku o grubym dnie mieszamy ze sobą, cukier i wodę. Gotujemy syrop cukrowy (NIE mieszamy). Syrop jest gotowy, gdy nabierze brązowego koloru.
Do syropu karmelowego ostrożnie wlewamy ciepłą mieszankę śmietankowo-maślaną. Ostrożnie mieszamy. Uwaga: masa zacznie się pienić.
Masę ponownie gotujemy na małym ogniu. NIE mieszamy. Masa powinna nabrać brązowego koloru i aksamitnej konsystencji (gdy osiągnie 120 stopni C). Do masy wlewamy esencję waniliową.
3.Masę przelewamy na wcześniej przygotowaną formę i odstawiamy do wystygnięcia.
Masę przekładamy na deskę i kroimy ostrym nożem. Aby cukierki nie kleiły się do noża należy go spryskać bezwonnym olejem. Cukierki owijamy w woskowany papier. Przechowujemy w temperaturze pokojowej do 14 dni.
Komentarze