Cukier waniliowy domowy na dwa sposoby

4.5 (195 ocen)

  • 20 min

Ja mam dwa sposoby jeden wymaga trochę czasu by cukier przesiąkł aromatem wanilii, natomiast drugi można stosować od razu.

  • 20 min

Składniki:

  • Metoda dłuższa :

    500 g cukru drobnego kryształu do wypieków
    2 laski wanilii
    Metoda natychmiastowa :

    2 laski wanilii
    250 g cukru kryształu - zwykły
Wystaw ocenę:

4.5 (195 ocen)

Zobacz również:

Desery

Cukier waniliowy domowy na dwa sposoby - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Metoda dłuższa
    Cukier wsypujemy do szklanego słoja, laskę wanilii nacinamy i zeskrobujemy miąższ z ziarenkami, przekładamy do cukru. Ja zazwyczaj rozcieram je z cukrem palcami do momentu dokładnego rozprowadzenia, pozostałą laskę kroimy na dwie lub trzy części i dodajemy do słoja. Kilkakrotnie potrząsamy energicznie słojem i odstawiamy najlepiej na 3 - 4 tygodnie.

  • 2. Metoda natychmiastowa
    Laski wanilii kroję na 3 cm kawałki wkładam do blendera lub młynka i miksuje na drobny proszek, następnie dodaje dwie czubate łyżki cukru i ponownie miksuje w blenderze, aż wszystko mi się ładnie połączy - tylko nie za długo bo wyjdzie cukier puder :). Dosypuje pozostały cukier i mieszam chwilkę ponownie w blenderze. Ten cukier ma bardziej intensywny smak i zapach, ale jest bardziej miałki. I ma bardziej kremowy odcień. ( na zdjęciu druga łyżeczka z wstążką - jak widać ma bardziej widoczne ziarenka wanilii)

Porady

Jak używamy domowego cukru w stosunku do przepisów : 1 łyżeczka kupnego odpowiada 2 łyżeczką płaskim domowego * metoda dłuższa, natomiast metodą natychmiastową używam w ilości 1-1.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Cukier waniliowy Wanilia

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować