Cukier waniliowy (domowy)

0 (0 ocen)

  • 5 min

Domowy cukier waniliowy bez porównania jest najlepszy. Jego smak i aromat nie ma sobie równych. Zaznaczę, że w sklepach sprzedawany jest cukier wanilinowy, a nie waniliowy.Jedna literka "n" sprawia kolosalną różnicę.

  • 5 min

Składniki:

  • 2 szklanki cukru (*)
    1 lasa wanilii
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery

Cukier waniliowy (domowy) - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • image-1p3ago6 1. Laskę wanilii należy przeciąć wzdłuż i za pomocą łyżeczki lub tępej strony noża - wydrążyć ze środka ziarenka (miąższ).
  • image-203fnd8 2. Cukier przesypać do słoika i wymieszać z ziarenkami wanilii.
    (Najlepiej potrząchając zamkniętym słoikiem.)
    Zewnętrzne części laski (**) dołożyć do cukru.
  • image-1nng4kp 3. Całość odstawić minimum na około tydzień.
    (Wtedy w pełni osiągnie swój zamierzony aromat.)

Porady

(*) Najlepszy jest ten drobny, ale to od Was zależy jakiego użyjecie. Świetnie sprawdzi się również cukier brzozowy, czy też trzcinowy. (**) Dzięki temu zapach cukru będzie bardziej intensywniejszy. Jak laski przestaną pachnięć - należy je usunąć i wyrzucić. Przy okazji używania świeżych ziarenek wanilii - do cukru można dokładać zewnętrzne części lasek i na bieżąco je wymieniać.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Cukier Cukier waniliowy Wanilia

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować