Cudo czekoladowe

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 30 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Wyśmienite, obłędnie czekoladowe ciasto, w sam na spotkania przy kawce z przyjaciółkami

  • 1 godz. 30 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Biszkopt:
    5 jajek,
    szklanka cukru,
    3/4 szklanki mąki,
    2 łyżeczki proszku do pieczenia
    3 łyżki kakao.

    Masa czekoladowa:
    0,5 l kremówki 36% lub 30 %,
    serek mascarpone,
    200 g gorzkiej czekolady,
    2 łyżki cukru pudru.

    Polewa:
    1/2 margaryny,
    4 łyżki cukru,
    4 łyżki kakao,
    5 łyżek mleka
    10 dag orzechów włoskich
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Cudo czekoladowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Żółtka oddzielić od białek, z białek ubić sztywną pianę, dodać pojedynczo żółtka, cukier, oraz mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i kakao.Ciasto wlać do tortownicy 24 cm wyścielonej papierem do pieczenia piec 25-30 minut w 180C. Ostudzić i przekroić na 3 części.
  • 2. Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej i odstawić do ostudzenia. W osobnej misce ubić śmietanę kremówkę na sztywno. Gdy czekolada ostygnie zmiksować ją z mascarpone. Do masy śmietanowej dodać krem czekoladowy i cukier puder. Wszystkie biszkopty nasączyć naparem z kawy lub sokiem z cytryny wymieszanym z wodą. Kremem czekoladowym przełożyć 2 placki. Wierzch ciasta nie smarować kremem czekoladowym. Ciasto schłodzić w lodówce około 2 godzin. Margarynę roztopić dodać cukier, potem kakao i mleko i całość dokładnie wymieszać aż zrobi się gęsta polewa.Czekoladę ostudzić i lekko ciepłą polać ciasto( polewa szybko zastyga). Czekoladę rozprowadzić po bokach używając do tego metalowej łopatki. Orzechy zmielić w malakserze lub pokroić drobniutko i posypać nimi ciasto.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Mascarpone

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować