Cudo czekoladowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Żółtka oddzielić od białek, z białek ubić sztywną pianę, dodać pojedynczo żółtka, cukier, oraz mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i kakao.Ciasto wlać do tortownicy 24 cm wyścielonej papierem do pieczenia piec 25-30 minut w 180C. Ostudzić i przekroić na 3 części.
2.Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej i odstawić do ostudzenia. W osobnej misce ubić śmietanę kremówkę na sztywno. Gdy czekolada ostygnie zmiksować ją z mascarpone. Do masy śmietanowej dodać krem czekoladowy i cukier puder. Wszystkie biszkopty nasączyć naparem z kawy lub sokiem z cytryny wymieszanym z wodą. Kremem czekoladowym przełożyć 2 placki. Wierzch ciasta nie smarować kremem czekoladowym. Ciasto schłodzić w lodówce około 2 godzin. Margarynę roztopić dodać cukier, potem kakao i mleko i całość dokładnie wymieszać aż zrobi się gęsta polewa.Czekoladę ostudzić i lekko ciepłą polać ciasto( polewa szybko zastyga). Czekoladę rozprowadzić po bokach używając do tego metalowej łopatki. Orzechy zmielić w malakserze lub pokroić drobniutko i posypać nimi ciasto.
Komentarze