Czekoladowe cudo - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Białka ubijamy na sztywno. Dodajemy cukier puder, po jednym żółtku, olej, wodę cały czas miksując. Dodajemy po trochę przesianą makę, cukier waniliowy, proszek do pieczenia i kakao. Jeszcze troche miksujemy.
Wylewamy do tortownicy. Pieczemy ok 25-30 min. w temperaturze 175`.
Po wystudzeniu ciasto dzielimy na połowę.
2.Do garnka wlewamy 1 1/2 szklanki mleka i gotujemy, dodajemy cukier. W reszcie mleka rozpuszczamy budynie. Dodajemy do gotującego się mleka i gotujemy budyń. Studzimy i miksujemy z masłem. Mleczną czekoladę rozpuszczamy i dodajemy do masy budyniowej, cały czas mieszając. Wsypujemy rozkruszoną gorzką czekoladę.
3.Żelatynę rozpuszczamy w 1/2 szklance gorącej wody i studzimy. Śmietanę ubijamy z śmietan-fixami. Dodajemy żelatynę i dalej ubijamy. Dodajemy cukier puder i jeszcze trochę ubijamy
4.Biszkopt przekładamy masą budyniową. Na wierzch ciasta wykładamy bitą śmietanę i posypujemy startą gorzką czekoladą. Wstawiamy do lodówki.
Porady
Biszkopt robimy cały czas mikserem na najmniejszych obrotach.
Komentarze