Czekoladowe cudo

4.5 (162 ocen)

  • 1 godz. 20 min

Przepyszne ciasto dla wszystkich łasuchów uwielbiających czekoladę i bitą śmietanę.

  • 1 godz. 20 min

Składniki:

  • Ciasto:
    - 5 jajek
    - 1/2 szklanki cukru pudru
    - cukier waniliowy
    - 1 1/2 szklanki mąki tortowej
    - 8 łyżek oleju
    - 8 łyżek zimnej wody
    - 2 łyżeczki proszku do pieczenia
    - 2 łyżki kakao
    Masa:
    - 2 budynie waniliowe
    - 1/2 litra mleka
    - 1/2 tabliczki czekolady gorzkiej
    - 1/2 tabliczki czekolady mlecznej
    - 1/2 kostki masła
    - 6-10 łyżek cukru
    Pianka:
    - 1/2 litra śmietany 30%
    - 2 opakowania śmietan-fixu
    - 2 łyżki żelatyny
    - 1/2 tabliczki czekolady gorzkiej
    - 1/2 szklanki cukru pudru
Wystaw ocenę:

4.5 (162 ocen)

Zobacz również:

Desery

Czekoladowe cudo - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Białka ubijamy na sztywno. Dodajemy cukier puder, po jednym żółtku, olej, wodę cały czas miksując. Dodajemy po trochę przesianą makę, cukier waniliowy, proszek do pieczenia i kakao. Jeszcze troche miksujemy.
    Wylewamy do tortownicy. Pieczemy ok 25-30 min. w temperaturze 175`.
    Po wystudzeniu ciasto dzielimy na połowę.
  • 2. Do garnka wlewamy 1 1/2 szklanki mleka i gotujemy, dodajemy cukier. W reszcie mleka rozpuszczamy budynie. Dodajemy do gotującego się mleka i gotujemy budyń. Studzimy i miksujemy z masłem. Mleczną czekoladę rozpuszczamy i dodajemy do masy budyniowej, cały czas mieszając. Wsypujemy rozkruszoną gorzką czekoladę.
  • 3. Żelatynę rozpuszczamy w 1/2 szklance gorącej wody i studzimy. Śmietanę ubijamy z śmietan-fixami. Dodajemy żelatynę i dalej ubijamy. Dodajemy cukier puder i jeszcze trochę ubijamy
  • 4. Biszkopt przekładamy masą budyniową. Na wierzch ciasta wykładamy bitą śmietanę i posypujemy startą gorzką czekoladą. Wstawiamy do lodówki.

Porady

Biszkopt robimy cały czas mikserem na najmniejszych obrotach.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować